Ženski pokret

Еманципација индиских жена.

Еманципација индиских жена. Благодарећи заузимању великог реформатора индиског Матма Ганди-а једна нова концепција морала, захватила је Индију у погледу обичаја према удовицама. Некада су жене, које би смрћу изгубиле своје мужеве морале бити спаљене на дан сахране својих мужева. Овај варварсми обичај укинут је, али и поред тога удовицама није било лако живети, јер су биле осуђене на веома бедан и несретан живот. Недавно је Матма Гамди предложио нов закон у корист жена који гласи: 1. Ни једна млада девојка не може се присилити на удабу пре навршене 15 године. 2. Удовице млађе од 15 год. имају се преудати. 3. Младим женама удатим од 15 год. обудовљеним од 16 год. треба омогућити поновну удају, 4. Родитељи младих удова дужни су да човечно поступају према њима и пруже им потребно васпитање.

Све Данкиње титулисаће се „Госпођо“.

Све Данкиње титулисаће се „Госпођо". Данске феминискиње имају да забележе још једну нову победу. Већ дуго време боре се оне као и друге феминискиње многих земаља, да се не праве разлике између титуле „Госпођа“ и Госпођица“ већ да се госпођица одстрани. Данска влада задовољила је недавно захтеве својих феминискиња и донела решење да се све особе женског рода самице или удате имају титулисати у званичним актима са „Госпођо".

Помен изгинулим херојима на Делиграду.

Помен изгинулим херојима на Делиграду. У недељу 11. јула ов. год. одржан је свечан помен на старом делиградском шанцу борцима палим у рату за ослобођење и независност 1876. године. Том приликом наше жене манифестовале су своју високу националну свест. Народни Женски Савез, Женско Друштво, Коло Српских Сестара, Друштво Књагиње Љубице, испослали су своје делегате да се поклоне сенима палих јунака. Потпредседница Народ. Жен. Савеза г-ђа Мила Симић у име свију жен. организација положила је велики лаворов венац и одржала говор у коме је нагласила непоколебљиву истрајност и љубав којом се жене данашње велике Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца прихватају рада у жељи да помогну стварање једне срећне и ведре будућности поколењу, чуји су очеви пролили свету крв за слободу, уједињење и част домовине.

210

Женски Покрет

б