Ženski svet

187 ЖЕНСКИ СВЕТ. 188

школице у своме кругу удруженом снагом подижу, које ће им дечицу у њиховом духу и смеру васпитати и за потоњи школски живот часно спремити.

Дом за сироту децу. У Београду се положио 18. маја о. г. темељ згради, коју подиже тамошње друштво за васпитање и помагање сиротне и напуштене деце. Овај хумани чин наше браће и сестара Београђана обвеселиће сваку српску душу, јер су пошли да утру сузу, најбеднијим створењима. Сретно им било и живели!

Друштво за потпомагање сиромашнит 'јченика ти ученица у Шапцу обдарило је 1886.: оделом и обућом 220 деце које мушке, које женске, и то, о зимекој сезони 120 а олетњој сезони 100. Фонду овог друштва припали су млогип знатни легати у 1885. и 1886. години, а и без тих легата износи капитал тога Фонда у папирима и у готовини 13.46922 динара. Шабачка општина прилаже на ову цел годишне по 1000 динара. слава јој !

· Рускиње медицинарке, На, медицинском одењењу - петроградеког свеучилишта пријавиле се почетком ове 1887. гт. 92 ученице за строги испит. Од њих су 94 проглашене за докторке и добиле су диплому, а 88 су одбијене до пролећа, 0. Г.

Како стојимо са образованошћу женскиљња 2 Да су и најобразованији народи у овом још јако назадни, то сви знамо, и да је то само кривицом мушком, и то се зна, а најназаднијисмо ми Словени. Ево за пример наводимо једну од првих вароши словенских. Пре 4 г. било је од 901602 женске 111590 које нису знале читати ни писати, то је сила више од половине, пије ни међу мушкима ово бали светло било, али ни близу овако жалосно као код женских. У основну школу ишле су само 79292, у вишу девојачку школу само 1872 од 201602, а ваља знати, да је Варшава престолница пољска, и Пољаци једно од најобразованијих племена словенских. Јесте, да су од то 201602 женске живиле самостално 61593 и то 1826 као учитељице и васпитатељице, 885 као дадиље, 150 као глумице, 138 као музичарке, 23 бавиле су се књижевношћу и списатељетвом, 9 сликарством, а друго су биле надничарке и служавке: 30480 слушкиња. и 5809 надничарака; у занатима било је у 111 занатских струка 13570, али изучених у томе само 11, а све друге су тек случајно у занату и то су 2060 у модним и гостијоничким радњама. Овде има да се дода, да је било 3180 Немаца и 4120

Немица, па од ових је 185 васпитатељица и 150 свирачица, 90 шваља и 20 модискиња, које све боље живе, а наше су слушкиње и надничарке 80480 од 201602 женске, и то кад се одузму 4120 Немица. а ;

Професор Бижнер о женама. Славни писац „Материје и снаге“ (Ктаћ ппа боб) држао је овог пролећа у Бечу јавно предавање у корист Гетеовог споменика, а говорио је „о положају жене у природи и друштву.“ Дворана је била препуна најотменијег, а особито женског света, из највиших кругова. Бихнер је изрекао, да поштовање и углед, који жена у грађанском животу код ког народа ужива, да је то барометар културе и изображења, дотичног народа. Изрекао је, да жене имају дара за сваку науку. Жене су управљале државама и политиком. И у вештинама су дотеривале до савршенства. Не праведно је, вели, да једна изображена жена нема право гласа, док међу тим човек и онај, који је умно на најнижем степену, има то право. Жена треба да буде потпуно изједначена с човеком, и да добије иста права.

Кад овако данас говоре прве учене главе, онда ће за цело за женски свет наступити лепши дани.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Пилићи да се пре излегу: метни кокош да лежи на мрачном месту и то на земљи, а зато откопај земљу мало, да буде гњездо као у рупи, па стави чисте сламе. Много јаја под квочком покваре се и не излегу се живи пилићи само за то, што је гњездо врло у сувом, па кожица у

јајету стврдне и пиле умре. С тога се предпо-

следњи дан, пре но што ће пилићи да се искљуве, ставља мокра слама под јаје под квочку пли стави начупане траве, да се неби јаја пресушила.

Тице у кавезу да отростиш од вашију. Најбољи је лек сув песак, којег ваља. најпре добро опрати, па у тепсијама оставити на ватри да се добро осуши, као да се испржи, па тај песак метати птици недељно двапут, Ништа друго не помогне тако, ни прање ни лужење кавеза и седала, ни стављање у кавез крпа од Фланела, ни покривање кавеза белом марамом, ни мењање седала све нове п нове трске.

Колико може да живи кокош 2 Држало се да кокош не живи више од 10. год. али — парох Делист у Девиљу храни једну кокош већ

о виа пада аса. === ==то лав Кавило |