Ženski svet

106,

зидова по земљи поређане скупоцене миндерлуке, на којима је седео доста велик број арапских жена. Ко су и шта су ове жене биле у кући · нисам могла одмах дознати; тек доцније дознадох да су то еве чланице породице из те куће, међу којима је било прабаба, баба, матера и кћери. Све су ове живели заједнички у тој кући и изгледаху јако задовољне мојом посетом, јер им је моја посета мало прекинула монотони живот, Послужише ме кавом и слаткишима, показаше ми евојим рукама рађене везове, и напослетку ми показаше један европски часовник што свира. Једна млађа девојка хтеде ми већма импонирати, _јер је она читала из неких арапских новина, што ја баш ништа нисам разумела.

Можда је то код њих почетак за еманцинацију женских. Једанпут сам била позвата на, цело после подне код једне отмене даме, која, је важила за најбогатију у Тунису. Палата јој с поља не показиваше баш тако велико богатство, али унутри је необично раскошно намештено: разни ходници, зимска башта са најређим биљкама изгледаху као оно што се спомиње у

ЖЕНСКИ СВЕТ.

=>

БР

причама „хиљаду и једна ноћ“. Сад се појави и млада домаћица у европском костиму, кога је донела из Париза и који је нама у почаст павукла на себе. Лепо европско одело етајаше на телу, које није навикнуто да се стеже, страшно.

И у сиромашније куће смо одлазили, у којима су по две-три породице живеде. У такој једној

кући нашло ее новорођенче, и због тог догађаја

држане су 8 дана части, и то на заједничком дворишту, где сву се искупиле све жене из те куће, и породиљу донели у двориште, јер и она, мораде слушати песму и свирку у част њеног новорођенчета. М ове сиромашне жене готово никад не излазе на улицу, или тако ретко да све становнице ове куће имају један заједнички горњи огртач, који једна од друге узе љују.

Од кад је званично укинута трговина са, робовима црнцима, емеју и црначке женске ићи улицом са велом на глави. И данас ће радије умрети црначка жена, него што би ишла без вела улицом.

Прев. Савка.

БЛАГО МАЈЦИ!

Посвећено једној госпођи. —

Благо сретној мајци "Кад три цветка има Па се може свуда Да поноси с њима; Благо цвећу томе На срцу топломе

Р

К

Кад је туга стегне И ружице мале Погну главе своје

И с њом тихо. жале; Тугу с мајком деле Руже невеселе

7 ' че

А кад срце њено

У радости плане "Свака ружа мирис Распитати стане; Радост с мајком деле Ружице веселе! . Благо еретној мајци Кад три цветка има 1902. 1

5 И НаИ-4 > чиме —-== ===

Па радост и тугу „Увек дели с њима; Благо цвету томе На срцу топломе!.... М - 0, тако би и ја Мајко срећан био, Кад би и груд моју Цветак искитио, Који тако знаде Радости и јаде Кроз тај живот цели Са срцем да дели ...... Па дајте ми, дајте, | Од три цветка — један!... Без њега сам, знајте, Тако јадан, бедан, "Јер без тога цвета Нема за ме света Празно ми је све!..: Душа вене млада А срце без нада У грудима мре.....!

Маринко.