Ženski svet

које женске деце, а извело на пут 150 питомаца и удомило 11 девојака; а поред тога стекло 495 хиљада динара капштала. Олава дру Николи Петровићу и његовим садруговима!

10. годишња прослава „Царпградског Гласника“. Кад се пре трпи године састаоу Београду први новинарски конгрес, пало је речи и о томе, који наши листови најбоље врше своју новинар ску дужност п који узносе пајвише српеку заветну мисао, па је пала похвална реч и за

„Цариградски Гласник“, први ерпеки лиет, који од пре десет година излази у Цариграду. Срба“ дија онога краја поња значај тај и позвала је власништво п уредништво тога листа, да о св. Сави о. г., кад је пре десет година, први број пзишао (1895. г.) прослави десетогодишњицу и власништво и уредништво су прихватили жељу свега света пл прославили су о св. Сави о. г. резањем колача, свећењом водице, свечаним говорима, банкетом и родољубивим здравицама, те су че на тој заједничкој слави окрепили већом вољом, лепшом надом на даљи пут свога тешког, али значајног рада. У добрп час за бољу бу-

дућност !

Пољопривредна изложба. У половини маја месеца. 1909. г. отвара се у Прагу (у Ческој) пољопривредна. изложба, на којој ће имати засебан павиљон „Чески трговачки, музеј“ · Овај ће примати и воћарске п виноградарске промпаводе из свију крајева Аустро-Угарске монархије, и окупшраних области Босне и Херцеговине од Срба, Хрвата и Оловака, те ће их приказати тирој публици. Ту ће се износити разна пића, суво пи укувано воће, варива ит. д. Коод нашег света жели послати тамо таке ствари, нека се на свом језику обрати: „ Севке Ођећоди! Мизеша“ Ргаст Зепоуа па 11. 6. (> Ррофпоуа Ђигва.

Сестра енглеског краља Едварда, принцеза „Лујза, положила је 17. (80.) новембра 1904. год. на лондонском свеучилишту правнички испит и промовисана је за дра права.

Аделина Пати, певачица светског глава, давала је децембра месеца пр. год. у Петрограду концерат у корист руског »рвеног Крста«. Концерат је испао у сваком погледу врло сјајно. Чист приход изнео је 20 хиљада рубаља. Публика је ову певачицу обасула венцима свежег цвећа, а кнез Николајевић, покаонио јој лавров венац од сувог злата у вредности од 30 хиљада рубаља.

Друштво „Спас“ и „Нада“ у Сомбору. Сомбореки учитељски приправници и приправнице, основали су иницијативом свога младог професора дра Паје Гадосављевића, два друштва. Приправници , „Спас“ , а приправнице „Наду“. Првом је цел, да. одучава ту омладину од алкохолног пића и пушења и да их привикава умеренијем и трезвенијем животу, а другом је цел, да ствара у кругу те женске омладине, а будућих народних наставница, одвратност од стезања тела Ммидером и да их навикава на простију и

ЖЕНСКИ СВЕТ 65:

здравију ношњу. У обе групе упивало се већ по 40 чланова и чланица. Ми поздрављамо ту појаву код ове омладине п желимо, да истрају у том правцу, па ће се ширити њихова идеја и у народу.

Материнско Удружење. Прошлог месеца појавила се међу матерама београдским лепа п племенпта мисао, која је сад већ и у дело пре-

ведена. А напме: Наше госпође опазиле су, да

сплна Орпчад пропада са слабе и рђаве неге, која се од нематера напуштају и занемарују, или са несрећних родитељских прилика излажу беди и падају сокачком олошу у наручја. Што су материјалне прилике лошије, оваких је зала све више. И оне се смиловаше на та невина створења своје крви шп свога рода и образоваше скорим друштво под горњим насловом у тој намери, да буду опе заштита и заклон такој дечици, да им оне понуде своје материнско крило, кад ву га изгубила код рођених матера. Оваке задруге, с оваким смером постоје већ одавно код свих напреднијих народа, те се радујемо, да се и у нас Срба оснива овако човекољубиво друштво. У то се друштво може уписати свако и мушко и женеко, когод осећа, да је дужан да помогне ближњему. Чланова пма тројаких: редовних, који плаћају годишње по 6 динара, потпомажућих, који плаћају једном за свагда 50 динара, п добротвора, који уплате по 100 дин. а уписати се може код Кине задружне, г-ђе Смиље Б. Ристића, балканска ул. 85. У одбор су ушле све најодличније и најугледније госпође београдске.

Принцеза Јелена удостојила је својом виесоком посетом ев. Савеку прославу у женској вишој пи учптељичкој школи и даровала је том приликом 100 дин. у злату за новоосновану ђачку трпезу у тој школи.

Грофица и Баница хрватска пресветла г-ђа „Лила Пејачевићка, походила је скорим српски девојачки интернат у Загребу и бавила се тамо 9/, часа. Разгледала је просторије и намештај и изјавила на свему евоје задовољство. У заводу су је дочекали, поред управитељке завода и њених префекткиња цео одбор тамошње Добротворне Задруге Српкиња са својом врлом п уваженом председницом, Бароницом Катинком Кивковићком.

Забаве. Стигли су нам позиви на забаве:

1. Од друштва св. Мајке Анђелије у Будимпешти за 27. јануар (9. фебруар) о. г. у коУ свога фонда;

2. Од Добротворне Задруге Српкиња у Зеи за. 29. јануар (11. фебруар) о. г. у корист своје благајне;

д Добротворне Задруге Српкиња у Темишвару за 8. (21.) јануар о. г. у корист своје благајне;

4. Од Добротворне Задруге Српкиња у Иригу за други дан Божића прошле године;

5. Од проф. А. Боцарића са Госпођом у Ца-