Ženski svet

' - | = . Шс. _______.__ о" У

156. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 7.

доста каваљера, јашући махом на ватреним, арапским коњима, и што није у униформи, то је обучено у европско одело, само што Турци носе фес, којџ је морао до прве половине прошлога века свако носити. Осим шетње до „слатких вода“ турске даме се већином из Јенекије, Терапије и, Бујукдере, возају у близини кијоска Календера, у својим кајицима и чамцима, који су застрти екупоценим ћЋилимовима, испод једне терасе, на којој се налази европска „кафана с базштом , где обично свира каква чешка или бечка женска капела. Ту буле готово једино и имају прилике, да виде прави европски живот, који се у летњој сезони развија, јер овде је главна шетница европеке колоније, а ту има и највише летњиковаца страних амбасадора. Ово је једно од најлешших и најживљих места на Бовпору, који обема својим обалама чини тек прави утисак, јер обе стране заједно склапају ону дражесну целину.

Азијатека обала на овоме месту покривена

је селима, јалијама и палатама п ту је најживо-

ппенија, јер има много башта, шумица и зеленила, и најинтересантнија, јер се ту туреки тип свуда јаче истиче, нарочито од СОкутара па до залива од Бејкоса.

И велики Базар је једно средиште цариградском животу. То је мала варош, са сокацима под кровом, где светлост улази одоаго, кроз прозоре од сводова, а у њој су смештени око три хиљаде дућанчића и кафана, подељених на квартове: турски, јерменски, јеврејски и хришћанеки, а сваки затвара своју радњу, кад дође његов празник.

Етнограф, сликар, психолог, петоричар, и сваки може озде наћи богат извор за своје студије, јер је тако разноврсна карактеристика типова, што се овде виђају.

Ту се виде типови у евим бојама људске коже и народна одела кроја из прастарих времена па до најновије моде „гигерла“. Перманентна карневалека маскерада! „Апва етнографија! Овим тога овде се могу видети на окупу странци из свију крајева света, а смеша од језика као у Вавилонској кули; вође ву ту обично Грци и Јермени, који говоре француски, а неки и енглески, јер без њих се странац не би могао наћи, ни са трговцима споразумевати.

Изненадпло ме је, да се у том Базару на лази пуно лоших фабричких етвари, највише из

ПР Ре

Аустрије и Немачке, у којима се често налази имитација источне орнаментике, и те ствари боље пролазе од оригиналних, једно што су јефтиније, а друго ради новине, која Туркиње јако призлачи. Колико новина утиче, најбоље се видиу туреким отменим кућама, које су у многоме по европекп уређене. Ту се свпра клавир, певају песме на француском, а мода је већ својом вугестивном енагом и хареме освојпла. Дух времена продире кроз гвоздене капије и решетке п по свему изгледа, да ће баш харем дати импуле препорођају турске културе у модерну, јер п ту важи она изрека: сћегсћегх Ја Тетте!

У дућану првог златара у удици Пере палаве се у излогу златне рукавице, псте онакве, какве су лане у Паризу виђане. Те су рукавице од кованог злата фино п гипко израђене, без претију, и драгим камењем искићене. Златар нам је рекао, да је продао ва султанов харем већ нсколико пари оваких рукавица, које у Паризу даме носе само у позоришту п на концертима, а од којих пар стаје почев од десет хиљада франака. Е

Изгледа, да опо, што је најџовије и најекупоценије у моди, прво улази у хареме, јер јету нагомилано благо. — У опште може се рећи, да је у „Леваткиња велика страст за модом, а то се такође види на главној улици у Цариграду (бгапде гие де Рега), где је корзо елегантног света.

Говорећи о Цариграду, не може се пропустити, а да нарочито не истакне „Селамлик, знамбнита евечаност, када султан са својом сјајном пратњом долази у Хамидије-џамију свакога петка на молитву. Тога дана проетруји Цариградом неки необичан живот. Између Хамидије-џамије Јилдиз-Кпјоска може се видети на окупу сва госпоштина царпградска, гонерала п паша у шареним униформама, које ву златом извезене а окићене сјајним орденима, међу којима се нарочито одликује царска гарда; ту вам је, запета, богата збирка лепих људи, коња и одела, а Ара пи у султановој пратњи пајвише падају у очи.

И војнички одреди ове параде привлаче нарочиту пажњу. Цео простор, куда ће вултап про ћи, покривен је шпалиром војске и, што је интересантно, сваки батаљон има свога водоношу, који о рамену нови мешину пупу воде па њоме запаја војнике.

Даме из султанова харема долазе у богатим окипажама, праћене белим и црним евнусима

ДИУ ИЕ пен. = и 4. = |.

— = "