Ženski svet

Брз у:

ЖЕНСКИ СВЕТ 163.

т Слава Бошковићева. Станислава уд. Бошковићка из Загреба, изгубила је своју милу ћерку, Славу, матуранткињу жен. лицеја у Загребу, 8. (16.) јуна о. г. у 18. години живота, Оажаљевамо овај млад живот, који је тодико добра обрицао мајци, браћи п сестрама. Бог да јој душу прости!

" Мила Ђуричићева, ученица Ш. р. ерп. зише девојач. шкоде новосадске, а ћерка г. Милана Ђуричића, управитеља школеког, и вупруге му Видосаве, положила је са својим другарицама последњи испит 28. јуна о. г. Случај је- донео, да је оног дана у наручју евојих родитеља испустила евоју душицу, кад су њепе другарице овде у Н. Саду полагале свој годишњи пепит, Из тупе према тој доброј ученици и из сажаљења према ојађеним родитељима, који су прошле године изгубили велпког ђака, отпутовади су сви наотавници срп, више дев. школе у Чуруг са 20 ученица, да отпрате свога ђака а учепице своју милу другарицу до вечне куће. Положивши на одар венац свежа цвећа, другарица се њена, Јовапка Отратимировићева, у пме евојих друга опростила овим реч'ма;

„Дио. је цветак мирисан маленој челици.,..

Мила си нам била Милана, Мицо, па зар да се тако растајемо 7

Мио еп пам цветак била; твоја је душа мирисада, ми смо те све волеле и љубиле, па зар ви нам шакав растанак спремила 2

Ох, како је лепо ђаковати, па испиж положити и слашко се опростити, да се опеш на. јесен састанемо!

~ 79 ~)

А ти нас Мицо, у најлетшим надама нашим изневери.

Твоја добра душа, твоја пишома природа, убек нам је добро дошла. Ми емо у теби уживале, мила ти је била наша школа, па зар да се тако без једне речи опростимо!

Ми нисмо тако научиле!

Ади морамо стегнути ерце. Јер је Вишњи тако удесио. Ми смо Орпкињице позване, да мећемо мелем на ране, па нам је жао, мила сестрице, што нема и тебе више међу нам», да заједно истрајемо дане.

Опрости, што ти сметам на твом тихом путу.

Опрости, што ти кварим вечни сан. амо нам још допусти, да твоју слику и твоју доброту дубоко урежемо у срца наша.

И колико год буду тужили за тобом твоји мили родитељи, твој брат п сестра, толико нека се теше, јер за тобом плаче и наше срце.

Збогом, Мицо!

Тј Ђура Илијћ, одлични грађаншит, трговац и певедник перлески, управитељ перлеске штедионицо, дошавши овамо својој ћерки, Зорки и зету дру Владимиру Деметровићу, варошком вел. капетану, да потражи лека евом порушеном здрављу, упокојио се овде 18. јуна (1. јула) о. г. у 61 год. живота, а 19. јуна цренето му је телоу Перлез и предато матери земљи у породичну гробницу. Вечан му спомен!

у Апа Кириловића. Наша верна п стална претилатница гђа Ана Кириловићка, из Сомбора, преминула, је 1. (14) јуна о. г, у 128-0] години живота. Бог да јој душу прости!

=

____е 246), ха БЕЛ

у Го (~ 9. 5

(о шк Е, 2 бе

46) о Цој

ПРОСВЕТА.

СРПСКА МИТРОПОЛИЈА.

Две српске учитељичке школе довршиле су прошлу школску годину с овим успехом;

1. Сомборску је довршило 23 кандидаткиње, од тих су 8 с врло добрим успехом, 8 с добрим, 5 је репробовано на шест месеци из једног или два предмета, а 2 су одбачене на годину дана, да понове целокупан испит.

2. Гор -карловамку довршило је школу 16 кандидаткиња и то: 3 с врло добрим, 8 с добрим, 1 има да понови испит из једног предмета после 2 месеца, 3 имају да понове цео испит после годину дана а 1 је изгубила право да понови испит,

СТАРА СРБИЈА. Ректорат српске православне богословије у Призрену објављује у „Источнику“, да се тамо у богослоВију могу примити за идућу школску 1906-7. г, само

30 нових питомаца и то најпре оних из Отоманске Империје а други тек онда, ако не буде пријављено толико турских поданика. На благодјејаније не може бити примљен ни један, који није турски поданик. Ко жели ићи тамо, нека се писмено обрати до 20. августа о. г. на управу богословије и ако не добије одговора до 1. септембра о. г. нека не иде тамо, јер неће бити примљен ни на свој трошак.

Наше три овостране српске више девојачке школе, довршиле су крајем јуна о. г. по н. к. своју школску 1905-6. годину са оваким успехом:

1. Новосадска је имала уписаних 114 ученица, од тих су 110 Српкиња прав. вере, 2 Хрватице, 1 Словакиња и 1 Рускиња. Редовних је било: 91, приватних: 21 и 2 хоспитанткиње. Из места: 26; из Угарске: 47; из Троједнице: 35; из Босне: 5 и 1 из Аустрије. Свршило је годину: 10 с одличним, 13 с врло добрим, 43 с добрим, 23 с довољним, 6 с недовољним и 3 са слабим. Од уписаних је 4 изостало и 9 није испитано.

2. Панчевачка је имала 84 уписане ученице, и све су Српкиње православне вере. Од тих је 1 приватна

ПРЕ "о | _ па