Ženski svet

“ ~ 4 7 Носи ла __. - _-

162.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7.

сао своме родном месту евоју кућу и баштину да се из прихода тих подигне и издржава тамо српека виша девојачка школа. Не прође пп ме“ сец дапа, а ми читамо, да је тој истој општини оставио Стеван Ковачевић своје две куће, у вред“ ности од 60.000 К, на подпору основне и подизању више девој, школе. Мало касније читамо, да је трећи трговац и грађанин прједореки г, Владимир Стефановић оставио својој црквеној ошитини кућу и вредности од 6000 кр. А у том месту је већ позната са своје дарежљивости г ђа Мара Радетића. 'То ве све догодило у току од месец два дана и ми се тој појави радујемо и видимо у њој велику љубав тамошњег народа за просветни развитак подмлатка свог. Нека гм је слава! -

Верени. Г-ђица Мара Јанић пз Ковиља ве“ рила ев е г. Николом Коларовићем па Ковпља. Оретно!

Сарајсвкиње су приредиле забаву па Спасов дан о. г. у башти заштитнице друштене, племените Мив А. Ирбијеве п добиле су том приликом од томболе: 24959 КЊ, добровољних прилога: 81972 К, од трговине г-ђе Бокоњићке: 68'55 КБ, од гостионичара 2844 К свега: 66128 К. Трошак је био: 16434 К., те је претекао чисто: 496'94 Б.

„Проевјета“, Просвјство Друштво у Сарајеву имало је 4. јуна о. г. пон, к. евоју пету редовну екупштину, која је бирала нову управу п примила извештај од старе управе. По том пзвештају има то друштво које у готовини, које у кућама: 130.29902 К.

Бјелинкиње раде су, да отворе у своме месту женску раденичку школу, али као млада задруга. немају још довољно средстава за то,те се обраћају молбом, на остале сестринске задруго и имућније особе, да им помогну у том својим прилозима, Проглас овако гласп:

Добротворна Задруга Српкиња у Бијељини прегла је, да још у овој години отвори женску раденичку школу. Како Задруга нема за то још довољно средетава, то се овим обраћа српеким друштвима, на првом мјесту добротворним задругама и свима Србима и Српкињама с молбом да је прилозима потпомогну, да што прије испуни једну осјетну празнину у овом крају.

Прилози се шаљу“на управу Добр. Задр. Орп. у Бијељини.

Из одборске еједнице држане 4. јуна 1906.

Предвеедница Савка Р. Митриновићева.

Перовођа Ј. Адамовићева.

ЧИТУЉА.

+ Дафина Михајловићева. Српска народна школа у Бегечу изгубила је 7. (20.) јуна. о. 7. свога великог пријатеља, свога врсног и вредног радина, своју ревновну 12-годиињу учитељицу:

Дафину Мигајловићеву. Ако је ико, а оно је покојна Дафина посведочила животом и радом, да може заменути мушку енагу на свима пољима учитељског позива; опа је поред учитељеког рада у школи, водила перо у црквеној општини, била тајник земљорадничке задруге, перовођа среског учитељеког збора п опет је била у своме позиву као учитељица свагда тачна, уредна и савесна; она је прави и пекрени пријатељ била своме народу и својој општини. Народ је то и опазио и од срца ожалио своју добру и. рано преминулу учитељицу. Дошао је из Бегеча овамо у Нови Сад, где је покојница преминула нарукама својих ојађених родитеља у великом броју, да ода повледњу почаст некоривтољубивом труд“ бенику своме, а парох и управитељ њен, госп. Јован Вујић, признао је у свом дирљивом говеру, да је покојница заиста била ретка учитељека снага. Исто је тако потврдио у свом лепом надгробном г.вору г. Кузман Миловановић, управитељ школеки, да је учитељетво но восадеког ереза изгубило врену енагу, верног и искреног пријатеља. Вечан јој био спомен међу нама!

+ Катица Риетић, кћи уваженог грађанина Паје п Ленке Ристића и супруга Ђоке Ристића вел-бечкеречког трговца после дужег и тешког боловања премипула је 12. маја о. г. Покојница Р ·

беше више година члан девојачког друштва, где је неуморно радила па напретку њег вом, и после удаје своје када је требало да поради по на б6ољитку добротворне задруге као одборкиња поболела се пре године дана тражећи лека својој бољи у граду Дубровнику, но поред сво материне неге и труда испустила је у кругу сво јих милих, своју племениту душу, те увила у црно мајку своју, сестру Емилију и супруга Ђоку. Катица била је дика и. понос родитеља евојпх, жалимо их у овој претешкој п големој тузи, нека нађу утехе у својој маленој унуци Радослави, а пек. Катици довикујемо: Лака ти црна земља, вечан ти спомен међу намп!

+ Новка Теофановић рођ. Поповић. Велики пријатељ народни, одлични свештеник чурушки, г. Василије 'Теофановић, изгубио је евоју добру вупругу, Новку, ћерку пок. епископа темишварског, Никанора ПШотовића. Губитком ове вупруге и матере остало је петоро незбринуте дечице, да ва оцем кукају за изгубљеним и ненакнадним благом својим. Ми делимо тугу овог честитог супруга и ојађене дечице п довикујемо покојници, вреној чланпци тамошње добротворпе задруге: Мир пепелу њену!

+ Јелица (Јела) Радосављевићева. Наша вредна читатељка, а ћерка г. Аксентија Радосављевића, свештеника смедеревеког и супруго му Круне, упокојила се 1. (24.) маја о, г. У цвету младости евоје, у 99. години живота. Нека

– приме родитељи п остала родбина наше саучешће у тузи, а покојници нека Бог подари рајске насладе!