Židov

hov otpust nije stoga samo u židovskim krugovima, nego i u obrazovanom krugu (kršćanskoga pučanstva izazvao veliko ogorčenje. Ovi otpusti ne smatraju se samo antisemitskim mjerama kršćanskoga kursa, već kao tvorni napadaj na madjarsku pozorišnu umjetnost, to više, što su židovski umjetnici, koji su radi svoga židovstva otpušteni, već primili mnogo povoljnije ponude za angažman u inostranstvu. Sa židovske strane ne će se ovoga puta zadovoljiti sa bezuspješnim protestima, već se namjerava provesti bojkot sviju kazališta, u čijim upravama vlada t. zv. kršćanski kurs. Ovaj traži dapače i »f.gyenloseg« organ židovskih asimilanata.

Iz cijonističkog svijeta i Palestine

Engleske lokomotive za Palestinu. Židovski dopisni ured javlja, da je engleska tvornica Kitson & Cv u Leeđlsu konstruirala osam lokomotiva prema palestinskom željezničkom sistemu, te ih otpravili u Palestinu. Lokomotive predstavljaju naročito čvrst tip i upotrebit će se za osobne vozove na pruzi Lud-Jeruzalim, jer ta pruga vodi u predjelu, koji je vrlo brdovit. Rad židovskih liječnika u Pa’estini, Iz Jeruzalima javlja židovski dopisni ured, da su hrišćanski Arapi grada Safeda na vijest, da židovski liječnik Hadase dr. Qary namjerava napustiti grad Safed, upravili u ime svih hrišćana grada pismo na gospodu Usiškina i đra. Rubinova, u kojem mole, da dr. Oary ostane na svome dosadanjem položaju. Pismo potpisano je po nredsjedniku hrišćanske općine i velikom broju arapskih plemića. Jerusalimski patrijarha proti Jewish Agency. L jednoj skupštini, održanoj u Jerusalimu. izjavio se rimo-katolički patrijarha u Jerusalimu. Mgr. Barlasina, jedan od najžešćih protivnika cijonizma, u jednom vrlo oštrom govoru protiv cijonističkog pokreta i tražio, da se Rimskoj ci'kvi podjele ista prava kao ? Jevvisn Agenciy-u. Vlasnik antisemitskog »Morning Post-a« proti ukinuću Balfourove deklaracije. Arapski list »Marat el Sherk« objelodanjuje interview sa vlasnikom »Mornig Post-a«, Lord A p s 1 e y-om, koji sada boravi u Jerusalemu. Isti izjavio se o Balfourovoj deklaraciji kako slijedi ; »Balfourova deklaracija je obećanje, što ga je brdska vlada pod uplivom stanovitih faktora dala židovskom narodu. Uzalud bi bilo da se od vlade traži opoziv ovoga obećanja, jer brdska vlada ne može bez štete za svoju spoljašnju politiku ovakovo obećanje opozvati. Stanovnici neka samo haže, da vlada ovo obećanje provadja pravedno i mudro tako, da neće bit povrijedjeni ni politički standard vlade ni prava ni interesi pučanstva«. Prvi javni židovski zajam. Iz Jeruzalima javljaju : Vlada dozvolila je gradskoj upravi Tel Aviva da sklopi zajam od 80.000 funti sterlinga. To je prvi židovski javni zajam. Zajam osiguran je gradskim porezima, ukamačen je sa 6% i vraća se u 20 godina. Amerikanski član palestinske Egzekutive, sudac

Rosenblatt, poći će-2. juna u Ameriku, da iamo sklopi sporazum za potpis zajma. Lord Apslev o kolonijama u Palestini. Kako smo već javili boravi u Palestini vlasnik londonskog antisemitskog lista »Morning Post«, da prouči položaj u zemlji. Lord Apslev posjetio je u pratnji člana palestinske cijonističke Egzekutive đr. Edera nekoliko židovskih kolonija, te se u riječima punog priznanja izjavio o vanređnom radu židovskih kolonista. Lord Apslev izjavio je, da se nitko u Engleskoj ne protivi useljivanja Židova u Palestinu, koji su voljni, da zemlju izgrade u zajednici s Arapima. Ortodoksi i židovski rad. Iz Jeruzalema javljaju, da se već nekoliko ijedana gradi veliko Diskinovo siroiište. Sredstva za tu grodnju dali su inozemni Židovi. Rad izvadjaju većinom nežidovski radnici. Židovski su radnici stoga održali u Jeruzalimu protestnu skupštinu, te su u vrlo oštroj rezoluciji prosvjedovali, da uprava toga strogo ortodoksnog sirolišta na svaki način oteščava halucima, da nadju rada kod te gradnje. Rezultat brojanja pučanstva u Palestini. Židovski dopisni ured javlja : Iz Jeruzalima primio je navodno poznati antisemitski list u Londonu »Morning Post« rezultat provedenog brojanja pučanstva m Palestini, koji glasi ; 585.315 Muslimana, 88.049 Hrišćana, 81169 Jevreja. Na pojedina okružja spada Jeruzalim 33.784, Jata 25.378, Gaza 311, Galileja 11.920, Fenicija 9.738, seer ševa 38 Jevreja. Te citre za cijelo ne će biti pouzdane, jer se čini, da pučanstvo u gradovima nije uzeto u obzir u ovim brojevima.

Iz Jugoslavije

SJEDNICA PREDSTOJNIŠTVA ŽIDOVSKE BOGOŠTOVNE OPĆINE 22. maja 1922. u 6 sali poslije podne saslalo se predstojništvo židovske bgošlovne općine na svoje redovito vijećanje. Predsjednik općine dr. Hugo Ko n pozdravlja pridošle članove predstojnišiva, te otvoriv sjednicu izriče topli nekrolog pokojnoj dugogodišnjoj učiteljici zagrebačke židovske škole, gospodji Viktoriji Kirschner. Svi prisutni ustaju te kliču pokojnici »Slava joj 1« Iza toga bude jednoglasno prihvaćen predlog, da se njezino ime ovjekovječi u zapisniku općine. Prije prelaza na dnevni red čita predsjednik dr. Kon slijedeći dopis, primljen od Udruženja »Narodni Rad« ; Zagreb, dne 6. svibnja 1922. Predsjedništvu izr. bogoštovne općine u Zagrebu. Potpisano udruženje ustanovilo je, da je u ovogodišnjem proračunu si. naslova, kakav je otštampan u tjedniku »Židov« strana 6. u naslovu 111. pod oznakom »dotacija u kulturne i socijalne svrhe« predvidjen izdatak za slijedeća udruženja odnosno ustanove : Židovsko akademsko potporno društvo; Zid. akad. lit. društvo »Judea« ; Kuratorij za hebrejski jezik ; Pjevački odsjek »Makabi« ; Gombalačko društvo »Makabi« ; Nepredviđjene svrhe sa najvišim dotacionim iznosom. Osim toga votiran je predsjedništvu općine dispozicioni fond od sto i dvadeset tisuća kruna!

Pošto ovi izdaci predstavljaju podupiranje udruženja odnosno ustanova, koje propagiraju židovski nacionalizam, to bez obzira na protuzakonilost gornjih dotacija, prosvjedujemo protiv ovakovome raspolaganju s prihodima izr. bogoslovne općine. Ove dotacije ne spadaju niti pod kategoriju izdataka za potrebe bogoslovne, a niti potrebe nastavne ili dobrotvorne, a dispozicioni fond omogućuje predsjedništvu, koje je gotovo čitavo sastavljena od nacionalnih Židova, da bez kontrole općinara isti utroši za židovsko, nacionalne svrhe. Stoga se odlučno ogradjujemo proti izloženim stavkama proračuna i zahtijevamo, da se iste brišu. Napominjemo, da ćemo u koliko našem zahtjevu ne će biti u najkraćem roku udovoljeno, morali poduzeti potrebite mjere i poslužiti se pravom, što nam po zakonu i pravilima pripada. Udruženje »Narodni Rad« Zagreb U z. tajnika : Predsjednik : Dr. Bogdan Njemčić. Mirko Breyer. Predsjednik osvrćući se na ovo pismo odbija u odriješitoj formi uplitanje nekakovog za to nepozvanog udruženja u općinske poslove, budući da mu nigdje i po nikome nije dana legitimacija, koja bi ga na to ovlastila. Ističe, da je proračun bio javno izložen i svakomu tko je htio, dana prilika uvida u nj, da je to bilo oglašeno na općinskoj ploči i u hramu, pa da su gospođa protestanti mogla znati u kome se roku može podnijeti prigovor proti pojedinim stavkama proračuna. Medjutim da su i dosadanja predstojništva imala u svojem budžetima sve stavke, koje sadrži i ovogodišnji. Predsjednik zatim predlaže, da se spomenutom udruženju odašalje slijedeći odgovor : Br. 508-22 R-37. Zagreb, dne 19. svibnja 1922. Udruženju »Narodni Rad« Zagreb. Dne 22. svibnja 1922. stigao je u pisarnu Izraelitske bogoštovne općine u Zagrebu Vaš, sa 6. svibnja 1922. datirani, a na predsjedništvo općine upravljeni, dopis. Ma da ni Izraelitska bogoštovna općina u Zagrebu, ni njezino predsjedništvo ne znadu ništa zvanično o udruženju Narodnoga rada, pa da već iz toga jedinoga razloga ne bi trebalo na taj dopis uopće reflektirati, predsjedništvo Izr. bogoštovne općine ustanovljuje : 1. Da udruženje Narodni Rad nema ni sjenke legitimacije, da se upliće u proračun izr. bogoštovne općine, jer je to stvar općinskoga predstojništva. 2. Da si to udruženje svojim »prosvjedom« (?!) arogira pravo, što mu ga ni najliberalnije predsjedništvo, ni najekstenzivnije tumačenje općinskoga statuta u interesu autonomije i ugleda bogoštovne općine ne može priznati. 3. Da to .udruženje nema pravo ni proti čemu se ograditi, ni što zahtijevati. 4. Da konsekventno toj konstataciji predsjedništvo niti hoće niti može, da zahtjevu f?l) udruženja udovolji. Prema izloženomu suvišno je upozoriti udruženje jošte na ustanovu §. 62. Pravila, koja je jedina mjerodavna za postupak pri ustanovljenju godišnjega proračuna. Predsjedništvo Izr. bogoštovne općine.

BROJ 23.

»ŽIDOV*

5