Židov

11. Godište, 1. semestar: 1. Kućanstvo; 2. enciklopedija medicine; 2. semestar: 3. njega i odgoj djece. Jevrejskoj realci u Haifi uspjelo je, da uz pomoć svojih prijatelja iz vaskolikog svijeta lijepo napreduje. Imade kuharsku školu s lijepim uredjajera, radionice za knjigoveštvo, stolariju i metalne radove. Sada je preuzela novu brigu, žensku školu, te se nada, da će je njeni prijatelji i u tome potpomagati. Savez jevr. žena za kulturni rad u Palestini ((Berlin W 62, Bayreutherstr. 36) preuzeo je zadaću, da podmiri trošikove i obezbijedi budžet, koji se kreće u visini od 600—700 L.

Iz Jugoslavije

Iz seđnice Radnoga Odbora, Radni je Odbor na svojoj sjednici cd 31. pr. mj, nakon riješenja tekućih poslova, saslušao razlaganja dra Lichta o sjednici Akcijonoga Odbora, koja će se održati 7. februara u Londonu, te o istupu dra Solovejčika iz vodstva. Iza toga odredjeni su referenti za sjednicu Saveznoga Odbora, pa su u oduljoj debati pretresani predmeti rasprava za tu sjednicu kao i neki aktuelnj problemi u cijonističkome životu, MJESNIM ORGANIZACIJAMA! Ovih dana razaslali smo svim mjesnim organizacijama šekelske blokove i blokove za Savezni prinos s molbom, da odmah pristupe proveden ju ove akcije, koja se ima najkasnije dovršiti koncem marta o. g. Šekel ustanovljen je po Egzekutivi sa dinara 15, dok je prinos za Savez stupnjevan sa 100, 50, 30 i 15 dinara. Svi oni sumišljenici, koji stanuju u mjestima gdje nema mjesne organizacije, mogu šekel i prinos za Savez priposlati direktno na adresu Saveza Cijonista Jugoslavije, Zagreb, Hica 31. Neka se svaki stavi u službu ove akcije, kako bi uspjeh bio što veći i prema tome i naše pravo na delegate za svjetski cijonistički kongres i godišnju konferenciju kao i za naše Savezno Vijeće. Primarna je dužnost svakoga cijoniste, da udovolji svojoj dužnosti prema Egzekutivi svjetske cijonističke organizacije kao i prema zemaljskom Savezu. David Spitzer, povjerenik za šekelsku akciju. Rezultat natjecanja za Hanuka akciju, Ža ovugodišnju Hanuka - akcija raspisali smo natječaj za najbolje sabirače, pa danas objelodanjujemo rezultat natjecanja. Prvu nagradu men o r u dobila je gdja Bojana Anaf, Beograd (4025 dinara); Uiflil! daljnjih 6 nagrada dobili su: Vilko Ornstein, Vinkovci (2400 dinara); Alica Amselberg, Dubrovnik (2260 dinara); Ella F a r c h i, Beograd (1518 dinara); Merkade P i j a d e, Beograd (1450 Din); Blanka F i s c h 1, Zagreb (1365 Din); Oskar Barmaper, Zagreb (1240 dinara).

Ostali sabiratelji će dobiti manje nagrade. Uprava Keren Kajemei Lejisrae! za Jugoslavija. UPOZORENJE. U zadnjem broju »Židova« donijeli smo poziv za putovanje u Palestinu prigodom Pesaha. Saopćujemo svim interesentima, da brodska karta 111, razreda Trst-Jafa zajedno s opskrbom stoji tour i retour 9 funti, Vizum se dobiva, ako se dokaže, da je dotičnik koji putuje u posjedu od 30 funti. Viza važe za 3 mjeseca. Palestinski ured Saveza Cijonista Jugoslavije, izbori v. zagrebačkoj bogoštovnoj općini, U subotu, dne 16. pr. mj, održala je grupa svijesnih Židova veliku izbornu skupštinu u restauraciji »Apolla«, koja je bila vanredno posjećena. Skupštinu otvorio je g, Šimo S p i t z e r, koji uvodno naglašuje, da je izborni odbor sazvao ovu skupštinu s naročitim pozivom protivnicima, da ovdje pred velikim brojem izbornika iznesu svoj progam, a ujedno da odbije đenuncijatorske napadaje grupe oko »Narednoga Rada« u nežidovskoj javnosti protiv svijesnih Židova. Dr. Marko H o r n bavi se programom svijesnih Židova, a naročito školskim pitanjem, te naglašuje, da je to minimum onoga, što moramo postići. Burno pozdravljen odbija dr, A. L i c h t u oduljem govoru, koji je često prekinut velikim odobravanjem, sve napadaje na svijesno židovstvo, te oštrim riječima žigoše postupak protivnika i izrazuje uvjerenje, da će zagrebački Židovi na izbornoj žari dati najbolji odgovor protivnicima, U nedjelju dne 27, pr. mj. obavljen je izbor. Već rano ujutro opažalo se živahno gibanje. Ulica bila je puna svijeta, koji je velikim interesom pratio razvoj izbora, Svijesni Židovi vanredno su dobro organizirali agitacijom rad i službu, te se jedino tome ima zahvaliti uzoriti red, koji nigdje nije bio narušen, Obe stranke nastojale su, da što više pristaša dovedu na biralište što im je i uspjelo. Još nikad nije bio interes za izbore tako velik kao ovaj puta. Glasovalo je svega 1318 izbornika t, j. preko 80% svih izbornika. Od predanih valjanih glasova otpalo je na listinu svijesnih Židova 1059, a na listinu »necijonista« 250 pa je listina dra Hugona Kona dobila 36 mandata, a listina Šandora A, Aleksandra 9 mandata. U predstojništvo izabrani su od listine svijesnih Židova: dr. Hugo Kon, dr, Lavoslav Šik, dr. Marko Hom, Vilim Vuk Englsrath, Eugen Beri, Bela Pollak, dr. Ivo Hiršl, Josip Neuberger, David Spitzer, dr, Leo Plachte, Makso Lederer, Slavoljub Deutsch Hugo Schlesinger, Josip Hoffmann, dr, Dragutin Steinbardt, Albert Hertmann, Aleksandar Scmnic, Lav Stren, dr, Herman Njemirovski, Jakov Davidović, Milam Kasti, Ferdo Mayer, dr. Dragutin Zwicback, Šime Spitzer, Jakob Lachmann, Ernest Fiirst, Makso Bauer, Leo Biichler, Sandor Ebenspanger, dr. Lavoslav Singer, dr, Robert Farkaš, Isidor Weiser, dr. Hinko L6wy, Isidor Bernstein, Ignjat Lauš, Bernbard Moster; od listine »necijonista« Alcksander Šandor, Breyer Mirko, dr. Ro-

danić Rudolf, dr. Žiga Schwarz, Stern Otto, Švarc Albert, Deutsch Ignjat, Schrener Armin, dr. Josip Fuchs, U općinsko vijeće izabrani su od listine svijesnih Židova; Isidcr Frank, Gjuro Herlinger, Adolf Miiller, dr. Hugo Bauer, David Herzog, Albert Baum, Žiga Schulhof, Marko Fuchs, Ferdo Hirschl, Ljudevit Lion, Vilim Ftofrmann, Josip Kraus, Albert Hirschler, Herman Kraus, Iso Menzer, Vatroslav Fleischhacker, Flinko Stern, Eduard Hoffmann, Rikard Herzer, Ignjat Kreutzer, Bernhard Weiss, Dragutin Hirschl, dr. Oton Hirschl, Milan Freiberger, Bernhard Kauders, Sigmund Schotten, Maksim Stenn, Julio Goidstein, Maks Klein, Alfred Bomstein, Julio Gerber, Dragutin Kasti, Žiga Hacker, Simon Krcn, Adolf Pick, Mirko Rothmullerj od listine «necijonista« Moster Mavro, Rodanić Izidor, dr, Vatroslav Scholler, Gorjan Ivan, dr. Miiller Otto, Kohn Lavoslav, Deutsch Miroslav, Bauer Gustav, Weiser Ignjat. Rezultat ovih izbora je sjajna manifestacija židovske misli, s ikojim su svijesni Židovi zadovoljni, U uspjehu imadu jednako udjela, ortodoksi kao i sefardi, cijoniste i neutraici, omladinci kao i stari. Sve što ima židovskog osjećaja, sve je to pohrlilo na biralište i stavilo se najpripravnije na raspolaganje izbornome odboru. Izbor završen je u jedan sat poslije podne, a skrutinij trajao je do pol 3 sata poslije podne. Velika masa strpljivo je čekala na proglašenje rezultata izbora, te je burnim aplausom pozdravila pobjedu svijesnih Židova, Kako doznajemo bit će konstituiranje novog predsjedništva u nedjelju, dne 10. februara o, g. Nastupna propovijed rabina dra Schwarzs u Zagrebu/ U petak dne 18. o, mj, držao je g. rabin dr. Gavro S c h \v a r z svoj nastupni govor. Uvodno ističe, da je prije pet godina na Šabat Šira držao svoju prvu propovijed. Ne želi da razvije kakav program, jer je židovstvo već samo po sebi program, U radu uvijek će kao i do sada proslijediti »derch hameleh« t. j, ići će sredinom, ne obazirući se ni na lijevo ni na desno. Njegovo će nastojanje biti, da u skladu s duhom vremena širi duh židovstva, jer u tom pogledu u nas nije ništa uradjeno. Nemamo osim nekoliko udžbenika ništa napisano na hrvatskom jeziku, pa bi valjalo u prvom redu pobrinuti se za valjani prijevod biblije. Sve što je u nas uradjeno u židovskome pogledu ima stranački biljeg (zar i učenje hebrejskog jezika?!). Konačno se bavi izbornom borbom, u kojoj vidi znak života i velikog interesa za općinu, pa drži, da je i to lešem šemajim, a on želi, da ona općinu iz stanice Mara dovede u Elim. Ne želimo da se upuštamo u polemiku s ovom propovijedi, ali ipak moramo reći, da nas je ona suviše podsjetila na propovijedi maskilima iz polovice 19, vijeka. Govorniku se čestitalo, a naročito su mu čestitali članovi »Udruženja Narodni rad«. Žalobna služba boza povodom godišnjice smrti Nordaua. U Novome Sadu održana je dne 23. januara povodom godišnjice smrti dra Maksa Nordaua žalobna služba božja, na kojoj je nadrabin dr.

Radi obilja materijala izostalo u prošlom broju.

6

»ŽIDOV«

BRO) 5,