Židov

Hmko Taussig, iur.; ekonom II.: Julije Koni'g, iur.; knjižničar: Andor Mathe, tehn.; odbornici: Avram Montijas, med., Ignac Tempel, med.; revizori; Liijo Schontag, tehn., Branko Kreč, iur., Arpad VVilhelm, med.; obranički sud; Hans Kuu, iur., pročelnik, Moše Schwetger, iur., Zvonko Rosenberger, iur., Salamon Ovadija, iur., Filijj Reiner, iur.; zamjenici: Alfred Nick, med., Oto Zentner, iur. U eventualijama uzima riječ počasni predsjednik g. Adika Weissmann, te referiše o osnivanju Zid. Djačkog Doma. Izražava nadu, da će kamen temeljac biti položen već u junu 1926., te ističe interes cjelokupnog Jevrejstva naše Kraljevine za tu tako važnu ustanovu. Poslije debate o radu Saveza Jcvrejskih Visokoškolaca i o zajedničkoj sabirnoj akciji za Zid. djačke menze u Zagrebu i Beču, zaključuje novoizabrani predsjednik g. Fischer skupštinu.

Službena saopćenja IZ PALESTINSKOGA UREDA

1. Upozoravamo sve interesente za kupnju zemljišta, gradnju kuća i razne transakeijone poslove u Palestini, da se posluže posredničkim i informacijonim zavodom »Haomen« u Hajfi. Ovo je poduzeće priposlalo Palestinskom Uredu obavijest o svom poslovanju, naglasivši, da je stvoreno u svrhu, kako bi pomoglo korisne i razne produktivne investicije manjega kapitala onako vih ljudi, koji sami ne mogu već zbog nepoznavanja prilika pronaći način, kako da svoj kapital dobro upotrebe. Plan o poslovanju llaomena razmotren je u krugovi ma Njemačke Cijonistioke Organizacije: isto je tako to poduzeće ponudilo, da mu poslovanje kontrolira službena instanca njemačkih cijonista. Upućujemo ponovno sve interesente na taj zavod, pa ih usto upozoravamo, da se ne upuštaju u poslove na temelju raznih privatnih informacija. Adresa je zavoda: »Haomen«, Hajfa, P. O. B. 137, Palestina. 2. Odio za imigraciju kod Palestinske Egzekutive javlja nam, da je za razdoblje od 1. oktobra 1925. do 1. marta 1926. dodijeljeno Jugoslaviji 5 useljeničkih certifikata. Ovi certifikati podijelit će se onim reflektantima, koji hoće da se kao radnici usele u Palestinu, a koje bude Palestinski Ured izabrao na temelju tačnih informacija. 3. Oni reflektanti za iseljenje u Palestinu, koji imadu kvalifikacije da su stručni radnici, moći će, što se starosti tiče, prema najnovijim službenim saopćenjima dobiti dopuštenje za useljenje u Palestinu, ako nijesu navršili 45. godinu života, dok je dosada bila granica određjena sa navršenom 35. godinom. Sa sjednice Radnoga Odbora. K. O. je na svojoj sjednici od 28. pr. mjeseca nastavio vijećanje o prenesu K. H. u Beograd, te očekuje u tom pogledu potvrdu direktorija iz Londona. Palestinska Egzekutiva javlja, da je Jugoslaviji za razdoblje od 1. oktobra 1925. do 1. marta 1926. dodijeljeno 5 certifikata, koja Palestinski Ured preuzima za daljnju razdiobu. Na svojoj sjednici od 2. inovembra riješio je R. O. tekuće agende i raspravljao o provedenju nekih rezolucija Saveznoga Vijeća. Dalje je bilo govora o uredjenju novih prostorija. Stvoren je zaključak glede završenja Herzl-akcije i provedbe objavljenog nagradnog natjecanja. Provođenje zaključaka uslijedit će prema sporazumu sa upravom KKL. Odlučeno je, da se u slijedećem broju »Židova« objavi proglas ispred saveznoga vodstva. Tajnik Keren K a iemeta gosp. đr. Allred Sing e r otputovao je dne 1. novembra iz Zagreba,

da posjeti neka oveća mjesta u Slavoniji i Srijemu, a osim toga Beograd i Novisad u svrhu što boljeg orgatuzovanja i intenziviranja rada za Keren Kajemet. Tajnik Keren Kajemeta posjećivat će tijekom godine razna mjesta, kako bi se rad za Keren Kajemet pojačao to više, što imamo da ove godine namaknemo povišeni kontingent. Potvrde darova za Halučku Farmu. Zbog tehničkih teškoća u tiskari zakasnila je otprema potvrda doprinosa za Halučku Farmu. Potvrde bit će razaslane tečajem naredne nedjelje.

Ispravak. U izvještaju o prvoj sjednici, i konstituiranju novoga Saveznog Odbora, koji smo donijeli u prošlom broju, pogrešno je štampano, da je članom gadnoga Odbora izabran dr. Marko Bauer. U R. 0. izabran je g. dr. H u g oi B a u e r, koji je i prošle godine bio članom R. O. Iz uredništva. Zbog obilja materijala izostao je u ovom broju izvještaj) o procesu protiv Steigera. Taj ćemo izvještaj donijeti u narednom broju zajedno sa opširnijim prikazom čitavoga tog slučaja.

Društvene vijesti Židovsko Narodno Društvo u Zagrebu

U smislu društvenih pravila sazivamo redovitu glavnu skupštinu za dan 26. novembra 1925. u sati u večer u vijećnici Židovske bogoštovue općine sa slijedećim dnevnim redom: 1. Izvještaj upravnog odbora (tajnika. blagajnika i dr.). 2. Izvještaj nadzornog odbora. 3. Podijeljen je odrješnice upravnom i nadzornom odboru. 4. Izbor novog upravnog i nadzornog odbora. 5. Eventualija. Odbor Židovskog Narodnog Duštva: Eugen Beri v. r„ Dr. Neuberger v. r., potpredsjednik. tajnik. Predavanje s diskusijom o novom nacrtu zakona o Mojsijevcima, koje prirediuje Zid. Nar. Akad. Društvo »J u d e i a« u Zagrebu za svoje članove i ostalo židovsko gradjanstvo, održat j:e se tokom slijedeće sedmice u Vijećnici Izr. Bog. Općine (Palmotićeva ulica 16) na večer Sve potanje u dnevnim novinama. Radi važnosti, da se taj nacrt zakona upozna i u širokim krugovima našega gradjanstva, potrebno je, da se to predavanje u što većem broju posjeti. Cercle Hatarbut, Zagreb, održao je svoju prvu redovitu glavnu skupštinu u subotu dne 31. oktobra o. god. u vlastitim klubskim prostorijama. Peščenica VI, broj 9. Cercle Hatarbut osnovan je po nekolicini naših sumišljenika 13. v. Adara 5685 (19. 111. o. g.) sa zadaćom, da medju Jevrejima Peščenice, koji se u glavnome rekrutišu od doseljenika, a kojema je naš pokret bio tudj i mepozjiat, širi ideju cijonizma. Akoprem je Cercle najmladje jevrejsko udruženje u Zagrebu, jedino je, koje posjeduje svoje vlastite prostorije i redovite društvene sastanke, što više, Cercle je poveo akciju za gradnju jevrejskog doma u Zagrebu. Akcija za gradnju jevrejskog doma toliko je napredovala, da će sa gradnjom na proljeće otpočeti, ne nastanu li nepredvidjene zapreke. Iz opširnog izvještaja tajnika razabiru se lijepi uspjesi i na polju jevrejskog rada. Uspjehe Cerklea dokazuje i diskusija, koja se je nakon održanih referata razvila, a iz ‘koje se moglo razabrati, da članovi Cerclea, koji su se još prije devet mjeseci ogradjivali pred svim što je jevrejski, sada zahtijevaju od odbora što intenzivniji rad i u jevrejskom smjeru. Novo izabranom odboru stavljeno je u dužnost, da osim dosadašnjeg načina rada imade uvesti stalne kurseve o našoj povijesti i literaturi, te da članovima pruži mogućnost upoznavanja svih socijalnih i ekonomskih problema našega naroda. U novu upravu izabrana su slijedeća gospoda. U upravni odbor:

Predsjednik dr. Feliks Kohn, prvi potpredsjednik Adolf Kesier, drugi potpredsjednik Vojtjeh Neubrunn, tajnik Oskar Winkler, blagajnik Jichak Abinun, ekonom gdja. Charlotte Kesier, odbornici Iso Kern, Leon Zftterer i Oskar Haas. O nadzorni odbor; Ing. Leon Demajo, Hermann Adler i Izak Mevorah. Da hi Jevreji Peščenice sa ostalim Jevrejima Zagreba došli u što uži društveni kontakt, dolučio je Cercle, da počam od 7. o. mj. svake subote na veče u pol 9 sati priredi u svojim prostorijama Peščenica VI., broj 9, čajanke, na koje imadu slobodan pristup svi levreji i po njima uvedeni gosti. U ponedjeljak, dne 2. o. mj. proslavio je Cercle Hatarbut obljetnicu Balfourove deklaracije. Svečane besjede držali su sumišljenici gg. Oskar Winkier i Vojtjeh Neubrunn, nakon čega su članovi i gosti ostali u intimnoj zabavi na okupu. Osnivačima Cercle Hatarbuta može se čestitati na lijepom uspjehu, polučenom u ovih 9 mjeseci. Nadajmo se, da će Cercle nastaviti sa svojim uspješnim radom, i time i posredno potaknuti naša ostala zagrebačka udruženja na što aktivniji rad. Sastanak Žid. Omi. Kola održat če se redovita kao i dosada u nedjelji: poslije podne u vijećnici bog. općine. Sastanak počinje točno u 2 i po sati. Svi su članovi dužni, da prisustvuju nedjeljnim sastancima. fz »Židovskog Omladinskog Kola u Zagrebu«. U nedjelju, dne 1. novembra održalo je »Žid. Omi. Kolo« svoje redovito nedjeljno sijelo, koje je u glavnom svom dijelu bilo posvećeno obljetnici Balfourove deklaracije. Hav. Joe! Rosenberger iznio je u oduljem predavanju historijat Balfourove deklaracije i razložio njen značaj. Informativno je prikazao medjunarodne ustanove, koje su u vezi s mandatom Engleske nad Palestinom i situaciju, u kojoj su stvarane odluke, koje danas javno garantiraju naše pravo na židovsku izgradnju Palestine. Iza toga je Slavko Deutsch pročitao prijevod pripovijesti »čežnja« od Zemaha. Nakon saopćenja o važnijim društvenim stvarima. a naročito o radu grupa, zaključeno je sijelo. Šport i gimnastika

Iz Makabi Okruga. Predsjedništvo razaslalo je svim podredjenim društvima upitne arke za nadopunjenje evidencije članova. Umoljavaju se sva sportska i gimnastička društva, da ove upitne arke u najkraćem rolđi tačno ispune i predsjedništvu pripošalju. Križaljke za evidenciju izvršujučih članova imaju sadržavati poprečni broj onih članova, koji redovito polaze vježbe. Listovi se imadu slati na advokatsku kancelariju dra. Dragutina Zwiebacka, Zagreb, Zrinjevac 10.

MAKABI DERBY 1:1 (1:0). Izvrsna igra Makabijeve uže obrane, gdje je back Gy6ri bio stup cijele momčadi. Slabo je igrala halveslinija, držala se odviše defenzivno i netočno dodavala, te nije time podupirala forward. Goal za Makabi dao je Fenichl u 10-toj minuti prvog poluvremena, dok je goal za Darby pao u 42 m. (3. min. pred konac 11. poluvremena). Surova igra Derbya, koju sudac g. Brkič, nije htio spriječiti. Makabi st,oji sa tri utakmice, 5 boda i goaldiferencom od 5:3 za Makabi na 2. mjestu lb. razreda. Makabijevi juniori tuku juniore Gradjanskog sa 2:1. Lijepa i zaslužena pobjeda dobrih M, juniora, koji su utakmicu doigrali sa 9 igrača. Goalpve zabili Rechnitzer Reno i Weiller 11. Š.

8

>2 1 D O V<

mi OJ 48.

Židovi Jogo slavlje! Darujte obilne priloge za osnutak jugoslavenske halnčke farme u Erec Israelni