Zora

Д Е Н И 3 А

245

ЛИЦА: Конт Андрија од Бардана. Врисо. Фернан од Тозета, син госпође од Тозета. Тувнен. Понферан. Марта од Бардана, сестра Андријина. Дениза Бриео, кћп Брисо-ова. Госпођа од Тозета. Госпођа Брисо, жена Врисо-ова. Госпођа од Понферана. Клариса од Понферана. Слуга. Ко.мад се догађа у нагпе времС на селу, између доручка н ручка. ПРВН чин. Врло елегантан салон у летнпковцу. 3' дну етаклена врата гледају у врт. Побочна врата.

| 1 Р Н А ПОЈ АПД, Деннза, Клариса од Понферана, доцније Андрија, Тувнен, Госпођа од Понферана, Г. од Понферана, Госпођа Брисо, доцније Марта, Фернан, Брнсо. Пре но што се дигне завеса, а пошто се зазвони, чује се како Денчза пратећн се на гласовиру певд из „Мпреје" песму : ,,А ја, ако случајно какав младпК . . ." Последњн став отпева пред публиком, пошто се -завеса дпгие. Кларпса стојп на позорницп п знацпма зове личностп иза кулиса да са свпм тпхо дођу, како пх Дениза не би прпметила, те да слушају. Кад Деннза сврши, Кларпса пљеска. Кларнса. Браво, брано ! Још још! Дениза. Шга, зар сте ме ви слушали, госпођице? Мислила сам да сам сама. То је издајство. Остала лица: Андрија, Тувнен, Понферан и његова жепа, госпођа Брпсо уђу. Спп, осмм гоепође Брпсо, пл.ескају.

Тувнен. Продужите, госпођице, продужите као да ми нисмо овде, Госпођа од Понферана (тихо господину од Понферана), Знала је врло добро да смо ми били присутни. Понферан. Мислите, драга пријатељице, мислите ? КларНСа (Денизи). Каква је то арија? Дениза. Арија из „Миреје".*) Клариса. А шта је „Миреја" ? Дениза. Зар нисте, госпођице, никад чули „Миреју" ? Клариса. Где то ? Дениза. У Комичној Опери. Клариса. Не воде ме у позориште. Дениза. Зар ни у Комичну Оперу? Кларнса. Ни у Комичну Оперу: нзгледа да кад девојка мојих година тамо оде треба за тим да се уда. Тувнен. То се често дешава, али није неизбежно. Клариса (Андрији). Господине, пева ли госпођица Брисо сваки дан? *) Позната опера славнога композптора Францускога Шарла Гуно-а; тема је з'зета из чувенога спева пстога имена који је написао први сувременп провансански песник Фредерик Мистрал. Прев. 4