Zvezda

БРОЈ 13

БЕОГРАД НЕДЕЛ ј А 13 ФЕБРУАРА 1900

ГОД. IV

И 3 л А 3 И четвртком и недељом Ц Е Н А за 1 месец 1 динар или 1 крупа

Претилату аримају све аошге у Србији и иностранству

ЗВЕЗДА ПОРОДИЧНИ лист

претплатј- трева слати : Уредништну „Ввезде" Коларчева улица бр. 10. НЕПЛАИЕНА НИСМА не примају се. Рукописи не враБају се уредвиштво се налави i поларчева улица бр. 10.

БРО.Ј 10 ПР. ДИН.

уредник : ЈАНКО М. ВЕСЕЛИНОВИЋ.

БРОЈ 10 IIР. ДИН.

Турски око и Муратово веће одломак из еиоса „Коспво" (из П аесме)

Дивна и величанствена ноћ је и пуна тајанства. Тамно и модро небо, символ бескрајног пространства Знезднма јасним се кити и своју стазу бескрајну Посуту сићаном маглом, круну на челу сјајну Креће лагано од будног истока западу лењу. Ту је осуђен вечн^ј стражи и вечиту бдењу Кум онај, куму счоме сламу за Вапње вече Срамно што хтеде красти ; с бременом шћа да утече, Али се оно расу и тако стоји и сада Вечно за уклин сзаком, другога који подкрапа. У десно мало празна и саца му стоје кола, Руда им упрта југу, счомљена прек ) пола. Он пак у стиду вечну вечиго пламти и гори Часом је блед а часом зелен и црвеч се створи. Најлепша звезда летње вечери после жеге, Он који први јавља да пуцају зимње стеге Гласник и ловац увек свакоме драг и мио, Себи за срамоту вечну судија сам је био. —

Месеца нема и као небеса звезде горе Тако и земљу доле пламено плави море. Ватра до ватре светлуца, трзпти и пламти сјајно Лево и десно, свуда, далеко и бескрајно, Те ти се чини да свуда куд око допрети може Светлости трепти круг у коме се рађају, множе Светила нова и нова, докле се стара не гасе. Турци не спавају ; стока још даје од себе гласе. Коњи за зобљу ржу, копитом земљицу гребу, А правоверни смерне молитве шаљу небу. Све се то слило у општи жагор у једну струју. Усклици сваковрсни дивно се допуњују ; Општу и свету, једину хармонију онле ла створе Равну и складну у свему оној на небу горе.

Тихо и величанствено диже се сјајна луна. Испрва живљи жагор а за тим усклик гласни Радосног изненађења поздравља лик јој красни. Целим се ^колом талас клицања бурног разлива ; Трже се земља иза сна а небо блажзнством плива. Одушевљење и добра сж>тња за предузеће Обузе цара и цело код њега сабрано веће. Ту су на окупу сви са истока славни мудраци, Војводе, поглавари, паше и други јунаци. Само још чекају једног мудријег, бољег од свију, Алила Ђендерију мухура саибију. Он ће им протумачит' најбоље небесне знаке, Пророкок слуга и стари мајстор од мудрости сваке. Он ће и савет дати бољи нег цело веће, Како ће срећно да се оконча предузеће. Он први слуга нове и спасоносне вере Мудрост и знање своје брижљиво црпе и бере Не само из корана свете и мудре књиге , Већ и за светиње старе мари и има бриге ; За то и блвгодарни дуси се на њ 1 не туже, Него га моћни помажу увек и довољно га служе.

У том и исток бајни исто к'о невеста чедна . , /А у Ч г ш Ш: Када под венцем развуче у осмех устанца медна^/ ' И сва од стида светог румена, пламти и гори —|ај Такб се румен и бајан сад на јеДан пут створи.

Њега још држи од скупа далеко посао свети : Небу и његовим тајнама поглед још његов лети. Још он посматра како магле и јасне звезде Стазама тајанственим значаја пуним језде. Јоште он приноси жртве плавоме духу неба Да му објави стазе, којима ићи треба. Три црна коња и три потпуно црна бика, Три црна јарца и овна црнога истога лика Најпосле и три пса као поноћ-све црне боје Приноси он на жртву за духове моћне своје. Плави дух неба, Каук-Тангри од тога узима Пламен и мирис и жељна пару у себе прима. Крв пак и пепео и згар од богате такве жртве 'Узима за се и гвоје безбројне душе мртве Страшни По-Тенгри, владар земље и црног пакла : Њему се ради пролића крви та жртва и закла. за себе он тражи и блага људска свака "Р<%? ни >< сунца сјајна З!

И из недара њему, ив осмејка ча;ра пуна

. -,- ј — заштитник вечнога мрак !, сада жртве од верних својих да тражи : За то "ф стари жрец и труди да њега ублажи, ркрене гњев на ђаура војске и чете главе под топуз пророку правом да меге.

оЕО"