Borba, 25. 03. 2005., S. 6
6 BORBA
Petak, 25. mart 200;
društvo
a:wwwwwumIuu·IČA|AČA(M„I(.G[(ČAA(I(AAA•D•–•—•«« JdQNRII=EZII=IIZIZIZČ_ZA_A_CZAzN·II„–_•d!TIIu==II_=Zm.I_Iu_.__ZZ_Z_EIuI.Z_Z__ACP_Č_AJđL_==Z–„–JIJ_JJ—GGOIT AA AAA KKmAZO]"·.ČKAApCA1|5R
Srpska kuhinja
francuska vina
Drugi Međunarodni festival vina koji sc održava u beogradskom Centru Sava od 24. do 20. marta okupio jc višć od IOO0 proizvođača prvoklasnih svetskih vina među kojima jc i poznati “Luis Maks”.
Promocija vinskog turizma svakako ne bi bila kompletna bez gospodina Lorana Maksa predsednika i vlasnika kompanije “Luis Maks” prozvođača najkvalitetnijih
francuskih vina. To potvrđuje i nagrada na upravo završenoj vinskoj manifestaciji u Londonu gde je “Mersuri” belo vino iz 2003. godine proglašeno za najbolje u kategoriji francuskih vina.
Osim u poznatim svetskim metropolama, od pre nešto više od godinu dana, vina OVC poznate francuske proizvođačke kuće mogu se naći i u Beogradu u cks-
kluzivnoj prodavnici “Hedonist”. I prema rcčima našeg sagovornika, gospodina Lorana Maksa, prodaja ide odlično. On, razlog za to vidi u srpskoj kuhinji koja sc, kako kaže, odlično slaže sa francuskim vinima. “Tako nešto nije uvek lako uskladiti i upravo je to specifičnost, jcr srpska i francuska vina nisu toliko srodna, ali ipak idu uz isti meni” kaže naš sagovornik i
Loran Muaks, vlasnik i proizvođač poznatih francuskih vina
Ministar Bojan Dimitrijević na otvaranju međunarodnog sajma
navodi da su restorani najbolji ambasadori francuskih vina.
Uz tradicionalno gostoprimstvo na koje jc naišao, kaže da su ga vrlo prijatno iznenadili i beogradski restorani prepuni stila. “Obala Dunava i njeni restorani slažu se uz stara francuska vina” ističe BOSpodin Loran potomak već petc generacije velike porodice Luj Maks, koja danas na ogromnim po-
vina: Popravljanje imidža Srbije u svetu
vršinama vinograda u Francuskoj „proizvede ekološko vino.
O dugoj tradiciji “Luis Maks” vina govori i podatak da su se na meniju “Titanika” upravo nalazila njihova vina koja su iz Gruzije, odaklIc porodica vodi poreklo, specijalno dopremljena.
O odluci da se Oproba i na srpskom tržištu osim ecvidentne vinarske tradicije gospodin Maks kaže da je odlučujuću ulogu imala opšta ckonomska situacija u svetu i okretanja tržišta prema istoku kao novoj klasi potrošača.
“Prva godina poslovanja u Srbiji pokazala sc veoma uspešnom što je u poslovnom svetu izuzetak jer je obično to period prilagođavanja i osvajanja tržišta“, zaključuje naš sagovornik.
N. Ajdinović