20. oktobar

———————

Постоје, углавном, два извора из којих се снабдевају радничко-службеничке мензе — и ресторани. _ Рациониране намир| нице, као што су маст, разноразне масноће, месо, шећер, бра' шмо за колаче и запршку, саламу. итд, све мензе и ресторани добијају редовно на — почетку сваког месеца од Одељења трговине и снабдевања Извршног одбора, и то у количинама које зависе од броја претплатника. ОЈЕ стале артикле, нарочито воће и ДИ поврће, набављају мензе на пи"и јацама, где се цене слободно ИЕ формирају.

Рациониране _ намирнице сва. како су најважније _ у _ исхрани радног човека, Тачније, оне чине основу хране по мензама, јер у себи садрже највећи број кало. рија. Количина намирница, _ које додељује Извршни _ одбор, са свим је довољна и мензе треба да их потпуно утроше до краја месеца. Правилном и планском расподелом, према томе, _ свзко јело, у, мензи треба да садржи у

· саби одређену и потребну коу ЛЧМИНУ „калорија.

||| Међутим, _ при искоришћавању | рационираних намирница, по“ | јевљује се низ грешака које су |. карактеристичне готово за сваку

мензу у Београду и Земуну, Велики број руководстава _ мензи, 1 посебно економи, из непознатих - разлога воде неправилну _ поли. | тику уштеде рационираних _— на: || мирмица на рачун смањења ко[ личине и квалитета хране. То се најбоље може видети из месечних извештаја утрошака намирница, које свака менза шаље О. дељењу трговине и снабдевања ИОНО-а. Ево неколико примера:

Мензи Бродоградилишта на Чу-·

карици у којој се храни 166 љу-

ди остало је на крају децембра

'4 следећа _ количина рационираних | намирница: масноћа 17 килограма, теста 72 килограма и шеће. Рра 49 килограма. Ресторан Прве рејонске задруге, у коме се о ручку храни 950 људи, а о вечери око 600, имао је на крају де| цембра уштеђено: 27 килограма ПНЕ свежег меса, 175 килограма маНЕ сноће, 86 килограма гриза, 651 килограм сувог теста, 451 кило| грам гершле, 645 килограма шеДА ћера и 143 килограма _ брашна. || Трећој рејонској задружној мензи, у којој се о ручку храни 70

|. људи, а о вечери 30, остало је

и ' на жрају децембра 30 килограма

свежег меса, 70 килограма зејти-

на и 69 килограма шећера, Петој рејонској задружној мензи у којој се храни о ручку 1050 људи за о вечери око 400, остало је на крају децембра, после вишеме-

сечног гомилања намирница: 390

килограма масноће, 2647 килогра.

ма пасуља, 78 килограма алеве паприке. 1542 килограма теста,.

1839 комада јаја, 1478 килогра-

ма _ шећера и 1224 килограма __брашна. Мензи болнице држав“ ____ног саобраћајног особља, у којој се храни о ручку 61 службеник, а о вечери 50, остало је на крају децембра 37 килограма масноће, 57 килограма брашна, 105 килограма сувог теста, 57 килограма шећера. Мензи Градског саобраћајног предузећа, у којој ручава 1200 радника а вечеру узима око 600, остало је на крају децембра: 30 килограма свежег Е меса, 417 килограма меснатих

прерађевина, 600 килограма мас. џоће, Мензи индустрије мотора У Раковици, У којој се храни 800 радника о ручку и 600 о вечери, остане је из Крвју новембра: 213 килограма масноће, 178 килогра“ ма гризи, 110 комада јаја, 42 килетрама шећера и 57 килограма | брашна.

То је само неколико примера. (Овакви и слични случајеви нису усамљени, Напротив, __ретко је | наћи ма и једну мензу или ре__ сторан м Београду м Земуну коч

ВОГРАД · КРОЗ БНОГРАЛ БОГРАД КРОЗ БЕОГРАД, БЕОГРАД КРОЗ БЕОГРАЈА. КРОЗ БЕОГРАД.

Радничко-службеничка менза у

Ј 45 ГРЕШКЕ КОЈЕ ТРЕБА ХИТНО ОТКЛОНИТИ

- Неправилном уштедом рационираних намирница

МИ (МАЊЕ квалитет Хране

Чика Љубиној улици

ји на крају сваког месеца нема. ју остатка од рационираних намирница, уштеђених на јачини и квалитету хране абонената.

Одељење трговине и снабдевања ИОНО-а даје мензама и ресторанима следовања рационираних намирница сваког месеца од 1 до 5. Сасвим је природно да се оне дају зато да би се по-

трошиле. Откуда онда _ појава толиких залиха по _ сзим мензама! Разлози су прости. Кривица

лежи до руководстава мензи. Услед непланског рада, неправилне свакодневне евиденције и контроле над утрошком намирница долази се до уштеде, јер постоји стална бојазан да се са расположивом количином _— неће издржати до краја месеца. У по-

четку сваког месеца у јела се стављају минималне количине рационираних намирница, штеди

се да би се изгурало до краја.

Понеки пак руководиоци мензи сматрају да су достигли велики успех ако им остане уштеђених намирница. Све то — непотребна и штетна штедња рационира-

И И; ИМ И 1; А ЕУ И 2 а, И)

ји

ним. намирницама — избегло би се једино побољшањем евиденције и контроле над свакодневним _ утрошком _ намирница _ по мензама,

(С друге стране, још увем има и таквих економа који – стварају залихе хране, ни сами не знајући због чега, На питање зашто то чине, обично одговарају: „Боље је. Нека се има.“ Колико је то погрешно и неправилно није потребно наглашавати.

Ако је храна у нашим мензама још увек слаба и лоше справ љена, онда је узрок, једним делом, баш и тај, што многи руководиоци _ воде погрешну политику уштеде рационираних намирница. Сваки уштећени килограм масти, сваки уштеђени килограм меса, сваки _ уштеђени килограм шећера итд. откида се од уста радника и намештеника, откида се од њихових следовања, а на тај начин се смањује и њихова радна способност. Руководства мензи морају са оваквом праксом одмах прекинути, Народне власти додељују рациониране намирнице мензама _— зато да се потроше. Ову просту и јед ноставну ствар треба најзад да схвате сви руководиоци менза и да прекину са стварањем зали ха. Остатак рационираних намирница, који се јавља свакога месеца, значи само неуспех, а никако успех у раду једне мензе.

Комисије потрошача које се ових дана формирају при мензама са задатком да указују руководиоцу мМензе на евентуалне пропусте у раду, треба да, У отклањању и ове грешке — уштеде рационираних намирница одиграју важну улогу. Контролишући рад мензе и квалитет хране, оне морају да на крају сваког месеца прегледају да ли је у магацину остало нешто залиха. Благовременим указивањем, комисије потрошача ће спречити и ову "штетну појаву која у мМного-, ме доприноси да квалитет по нашим Мензама буде слабији.

274 рит КДЛ

5 БЕ а МКБ БЕОГРАДУ К

Грубијанима нема места у служби Градског саобраћаја

ошто у нашем граду нема 1о-

вољан број саобраћајних сред. става, у трамвајима но тролејбусима често долази до гужве, гурања и разних испада међу путницима, Чују се свађе, псовке н увреде нетрпељивих мутника, За овакво стање кривицу сносе делимично путници, 8 често и службеници. Посао службеника чије лак, гли они треба да покажу максимум стрпљења и да се културније од. носе према публици. Они не смеју да заузимају грубијански и нечовечан став према путницима! и да искоришћују своју дужност за то да вређају грађане. Навешћу један пример грубог поступка трамвајског службеника према мени.

На Нову годину возио сам се трамвајем број 2 од улице Народне републике ка Улици 29 новембра. Кола су била мала и препуна. Баш у то време, био је један сат поподне, сме“ њивало се особље, На предњој платформи било је препуно службеника који су примали или предавали дуж ност, Услед тога многи путници нису могли на време да изиђу и возили су се две станице више него шло су желели. Путници су протестовали, вели службеници су у хору одговорили да је публика крива, што, међутим, није тачно, јер се трамвај кратко време задржавао на станицама, предњој платформи нису хтели ни да се макну. Пошто сам се и ја одвезаб две станице више, хтео сам ла на станици „код централе" узмем број кола ми да се у име путника жалим дирекцији. _ Кочничар овог трамваја ме је тада засуо најдрскијим псовкама и увредама. То је био кочничар број 155 Дударин Бранко, 0 коме нисам ништа похвално чуо. Дрско опхођефе са народом и увредљиви речник лун псовки стекао је он још за време о-

купације, цир.

кад је био четнички офи-

Мислим, да је потпуно недопуштено

да трамвајски _ службеници. користе сво

_ ју дужност по трамвајима зату да

· КРО5 БЕОГРАД · "КЕ

ми нећемо да будемо

а они на

А РА а у Да А ИУ А рта

— То је правилно, последњи!

вређају публику. Крајње је време да се онемогуће овакви поступци трамвајског особља и да се свим службеницима укаже на то да се према публици односе уљудно и културно. Поступак кочничара Дударин Бранка требало би да службеници Градског саобраћајног предузећа жигошу на својим синдикалним састанцима, да би се такви нељули одучили од таквог понашања. Народна власт дала је њему и сличнима могућност да рале и својим рвдом исправе своје грешке, ва не да се овако жандармски и грубијански односе према народу. Такви људи наносе штету не само угледу предузећа, већ изазивају пепотребно незадовољство публике која није ду: жна да слуша увреде од страће трамвајског особља.

Је М.

„Исцрпна" ревизија У

градском ресторану „Таково“, једном од највећих локала за

друштвену исхрану у Београду, хра-

ни се неколико стотина људи.

Зашто експрес-ресторан „Касина“ не одговара својим задацима

у експрес ресторану, бив-

шој „Касини“, дугачак ред. Људи који журе на посао чекају да брзо, с ногу, попију „једну црну“. Кафа . окрепљу је и растерује јутарњу поспаност.

Продавачица обрће ручицу 2гутомата „Точи кафу у крњаву шољицу (из 15 олупаних шоља

попију се кафа), повуче ручицу ном и мирно објављује:

— Нема више. Нестало.

Онима који чекају не вреди да се буне. Продавачица слеже раменима. Нема. Они који седе за столом не могу ручак да заврше шољом кафе, јер је келнери уопште не служе.

свакодневно хиљаде још јел-

Зашто нема кафег

Одговор се сам намеће. У углу локала хотела „Балкан“ лежи већ 20 дана неупотребљена празна машина за кување ка-

502 а02 02 202 а0а ада 02 ада ада обе а! па И

фе, која је некада радила у „Ка-

сини“. Њеним демонтирањем изгубила је „Касина“ 50 од сто

поене

А 20. ЖУЖХУЖУЖУЖУЖУ У ој И пау“ У а 4 “7

МАРИБОРОКЕ БОМБАЖНЕ

; ТАДАНИЦЕ

тел. 29-58, 98-55,

472 5 ба 40» 202 % 472 ја 492. сл ман ИУ зе

ба а пол

Мељска цеста 3 МАРИБОР

2655

њена

од оне количине кафе која се у експрес-ресторану кували пре 20 дана. А могло би још три пута толико, како кажу продавџи, да се попије.

Тако је отпочело 15 децембра, када је решено да експрес-ресторан, који је до тада потпалао под управу Земаљског угоститељског предузећа, пређе _ под надлежност Градског угоститељ ског предузећа. Односно зло није у самом решењу, јер се тиме ишло ка јачању локалне привреде, у – „међувлашћу" _ које је отада настало. По наређењу директора Земаљског угоститељског предузећа бравари су обилазили машине и размонтирали све што је он захтевао, упркос жестоким протестима особља, упркос томе колико су те машине значиле за рад експрес-ресторана. Поред машине за кување кафе, размонтиране су и машине за млевење и пржење кафе један бојлер од 600 лита-

ок ЈЕ

32 5 %

2.292 ја. пи

· творница памучних, свиле-

ниХ,

Сбе за избршење и премашење плана !

АСОВА парница знане

полусвилених нина и хлачевина властите „апретуре ибојадисаонице

3

тна-

и

Ме УАе

Ма 7 519

за, з0а 392

22 ра — па сада судопере перу шоље у хладној води јер нема довољно топле и фрижидер који је више него неопходно потребан у локалу где увек има вели ких залиха намирница. Још би се могло разумети што су однешене машине за прање рубља, које су данима лежале неупотребљене јер није било места за њихово монтирање, али у сељењу нису поштеђене ни _– писаће машине из канцеларија ни машина за рачунање нако без ње пе може да се ради у предузећу кроз које пролазе велике суме повца. Ни намештај није остао на миру. Фотеље са првог спрата хотела „Касина“. нашле су се у Аранђеловцу. Директор — Земаљског угоститељског предузе ћа узео је и клавир синдикалпе подружнице за дочек нове године у „Балкану“, па га није вратио нако је то свечано обећао, док га једна полружничка делегација није просто преотела.

Ни то још није све. Гости „Ка сине“ почели су да беже за време „међувлашћа“ у друге ресторане, јер се у то време кувао тамо само купус са микроскопским комадићима саламе, Да не би случајно прешло много залиха под управу Градског угоститељског предузећа — снабдевање се смањило на трећину. Затим је отпочело журно премештање најбољег персонала

Ако се потражи узрок свих ових догађаја видеће се да су они потекли из невођења рачуна о стварним потребама грађана и несхватања да је циљ рада свих државних угоститељских предузећа, (без разлике, исти: да пруже трудбеницима добру и јевтину охрану. То је још један пример „вучења на своју страну“, у мељи за што бљим успехом само свог предузећа. Управа Земаљскг угоститељског предузећа, наиме, наговара се да су јој те машине потребне и да се нигде не могу набавити. Али машине већ 20 дана леже неупотребљене, п екс прес-ресторан, где се храни више радних људи но игде, не може да одговори својим задацима као раније,

05 БЕОГРАД ·

— Куку! ми се истеглисмо, теби остаје сваког месеца тор лики вишак.

Роб БЕОГРАЛ, ЕРО БЕОГРАД

ви у фабрици штедите материјал, па ви

У тој мензи свакодневно се ваје сув и потпуно бајат хлеб. Кад сам пре неколико дана затражио од у правника мензе књигу жалби, он је, слегнувши раменима, равнодушко рекао да је књига жалби на резизији.

Мако у овој мензи има довољно послуге, абоненти морају сами да доносе себи додатак. Док читава поворка абоневата пролази између столова са тањирима у рукама, дотле службени“ ци мензе воде бескрајне разговоре, кад ла их се посао баш ништа пе

тиче.

Мислим да се не би смело лодволити да се у једном оваквом ресто. рану, као што је „Таково“, у коме се храни неколико стотина људи,

радних и даље овако послује.

Што се тиче књиге жалби, крајње је време ла се врати са ревизије, јер би требало још много штошта ла се забележи.

Новзк Церовић Јужни Булевар брсј 1

ж

Један важан хигијенски пропуст навоизграђеној _ Палилул:кој

з Н пијаци подигнуто је мсколико павиљона за продавнице. У једном павиљону већ су смештене четири продавнице и то две месарнице и две продавнице млечних производа: Изко оне раде већ прилично дуго, у њима

у

а

још нема воде. Намештеници тих продавница морају, да би одржавали чи стоћу, да доносе воду са опште пијачне чесме.

Требало би што хитније увести У сва одељења продавница воду. 33 што дозволити, кал је већ пијаца #09 ва и модерно саграђена, да продан“ нице услед недостатка воде буду пр“ љаве и запуштене, тим пре што сг У

њима продају животне намирнице млеко за нашу децу. Величко Ђаковић Ђушина 1

Расипање електричне енергије

У петом насељу Петог рејона, па

Звездари, у једној улици горе непрестано на бандерама по неколико дана четири сијалице. Један грађавим из улице телефонирво је електричној централи м тражио да лође неко и 48 поправи квар. До ланас, међутим, ни, ко није дошао. Тако се непотребно троши и расипа електрично светло,

изко треба ла се штеди и на оваквим ситницама. У неким крајевима нашег насеља нема бандера ни жица п куће · су без осветљења, в овда на улици горе четири сијалвце непрестано, 663 икакве потребе.

Мислим да у време када је неош“ Ходиа најстрожија штедње ради #с пуњења Плана, не треба ла се пога: ђају такви пропусти који наносе ште“ оТу нашим предузећима. ,, „-

Савка Новокмет ! Уа. 30 број 2%