Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ИСПОРУКА РОБЕ С НЕДОСТАЦИМА У КВАЛИТЕТИ

129

искључиво намијецени привредним односима не ограничавају примјену овог овлаштења само на испоруку замјењивих ствари, али je везују уз характер недостатка (10). Амерички Uniform Commercial Code ( sect. 2 —508) омогућује продаваоцу да извршги накнадну испоруку без недостатака, али при томе поставља ограничеца којима осигурава купчев интерес на испоруку у уговореном рокуу Тако, ако купац одбије пријем испоруке због недостатака, a њен рок још није истекао, продавалац га може у разумном року обавијестити ~s~сво]ој намјери да то исправи те унутар уговореног рока учинити испоруку без недостатака. Ипак ова заштита купчевих интереса није увијек ancöлутна, па се од ње одступа, кад би се тиме неоправданно оштетило продаваоцат-0н је~ само "изнимно овлаштен извршити такву .накнадну испоруку и након уговореног рока, кад то оправдавају посебне околности. коlе могу произлазити и из пословних однпса мећу самим.уговореним странама. Но, и тада ]е купац заштићен тиме, што продавалац не може непотребно отезати с испоруком. Наиме, само ако je имао разумног основа вјеровати да би испорука учињена с недостацима била прихватљива са или без снижења куповне цијене, продавалац je може, уколико у разумном року обавијести купца, у даљњем разумном року замијенити испоруком без недостатака. Од међународних регулатива слично томе поступају и Опћи увјети за испоруку робе СЕВ-а. Међутим, начело да продавалац може извршити накнадну испоруку без недостатака проведено je овдје уз ограничена (11). Једнообразни закон о међународној купопродаји добара предвиђа опет, како за купца тако и прОдаваоца право на накнадну испоруку без недостатака. Одређујући да купац у случају испоруке замјењиве робе с недостацима може захтијевати од продаваоца испоруку друге која je у складу с уговором, закон даје предност обичајима и.дозвољава овако тражење само онда, уколико купца за покриће ни je уобичајена и разумно могуча (чл. 42 ст. 1 тач. в). Ово рјешење више одговара потребама међународне трговине, јер ће често бити једноставније, брже и јефтиније купцом за покртгће доћи до онакве испоруке каква je била уговорена него захтијевати поновну која обзиром на могућност знатнијих удаљености контрахената и с тиме скопчаних трошкова често не би била у интересу ниједне уговорена стране. Та идеја долази до изражаја и у случају кад продавалац има право извршити такву испоруку (12).

(10) Нпр. § 61, ст. 2 Закона о систему уговарања у социјалиетичкој привреди Д. Р,- Њемачке, који даје наручиоцу овлаштење да захтијева накнадну испоруку само услучају, ако je отклањање недостатака немогуће. Међутим, према њему je и испоручилац овлаштен да изврши накнадну испоруку у случају кад наручилац тражи отклањање недостатка или смањеше цијене, што практички значи и онда, кад се ради о недостатку који се може отклонити.

(11) Према § 51, ст. 3 у случају да купац захтијева отклањање недостатака, продавац je томе дужан удовољити или робу ко ja има недостатке замијенити другом. Он je то код орочених уговора дужан учинити у оквиру уговором предвиђеног рока испоруке. Није предвиђена никаква могућност да се таква замјена учини по протеку овог рока па ни у случајевима кад би то оправдавали посебни разлози.

(12) ЈЧл. 37 овлашћује продаваоца који je прије уговореног рока испоручио купцу робу с недостацима, да je све до тог времена може замијенити исправном, уколико тиме купцу не чини неразумну тешкоћу или неразумии трошак. Ако таква испорука с недостацима не чини битну повреду уговора, продавалац задржава ово право и по протеку рока испоруке под истим увјетима, тј. уколико купцу не чини неразумну тешкоћу или неразуман трошак (чл. 44). У том случају може купац оставити продаваоцу додатни разумно дуги рок за накнадну испоруку.