Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

шење испоруке или за сакривене мане на роби ако je пажљиво бирао продавца или извршио савестан преглед робе (3). Да би избегао ризик који у редовном комиеиону не покрива делатност комисионара, комитент главном уговору додаје и клаузулу star del credere ина тај начин обавезује комисионара да преузме на себе одговорност за успех посла. Опште усвојен назив у свим законедавствима света star del credere долази из италијанског језика и указује на везу комитента и комисионара као на однос поверења. Термин истовремено непобитно говори и о пореклу саме установе (4). Наравно да je извесна доза поверења нужна и у обичном уговору о комиеиону. У овом случају, међутим, комитент улаже у комисионара све своје поверење, и скоро га и не интересује треће лице ça којим ће уговор о купопродаји бити закључен. Једном речи, комисионар star del credere гарантује свои комитенту да ће треће лице, с којим he уговарати, извршити своју обавезу. То значи да се гаранција у комисионој продаји односи на благовремену исплату цене а у комисионој куповини на -бйаговремену испоруку робе која по квалитету одговара уговору. Тиме се његова одговорност знатно повећава jep ce убудуће излаже тужби комитента због неизвршења уговора од стране купца или продавца, без обзира на разлог због кога треће лице запоставља своју обавезу (5). Зависећи искључиво од воље странака, star del credere садржи преимућства и за комитента и за комисионара. Комитент уговором добија гаранцију која га обезбеђује од могућности неизвршења комисионе купопродаје. Њему je најчешће свеједно с ким ће и како уговарати комисионар јер успех посла неће изостати. Клаузула del credere ће посебно обавезивати комисионара на пажљив и савестан избор сауговорача ако жели да избегне обавезу да сам плати цену или испоручи робу. Због тога, на пример, у случају кад налог није лимитативан, односно кад je награда уговорена у процентима од укупно остварене цене, комисионар del credere неће моћи да се понаша као обичан комисионар и у таквој прилици покушава да робу прода што скушье лицу које се појављује као солвентно. Он ће морати да се добро обавести о платежној способности свог сауговорача и детаљно размотри да ли постоји могућност да овај у време плаћања цене постане инсолвентан. Због тога he комисионар првенствено водити рачуна о сигурности партнера па тек онда о износу цене, како би избегао да уместо инсолвентног купца сам дугује одређену чинидбу. С друге стране, способном и искусном комисионару, који има сталне пословне односе и проверену клијентелу, одговара да преузме обавезу star del credere и постигне већу провизију. На тај начин робни промет

(3) Такав став заузима и наша судска пракса у потледу одговорности комисионара за извршење обавеза трећег лица у случају редовног комисиона. „Наиме, код уговора о комиеиону ризик за правилно извршење посла како од стране трећег кспоручиоца тако и од стране ангажованог возара сноси комитент за чији рачун су односни посао и право закључени . . Пресуда Врховног привредног суда Сл.-2006/60 (Архива суда).

(4) Le Poltvln et Delamare: Traité du contrat de commission, Paris, 1861, 2 ed., 33, No 299; Hamel: Le contrat de commission, Paris, 1949, p, 282.

(5) Lyon-Cean et Renault; Précis de Droit commercial, Paris, 1884, p. 424; A. Sraffa: L.o star del credere del comissionarlo, ~Riv. Dr. com.“, 1920, p. 172.

96

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА