Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

416

IV. Посебно се треба осврнути на метод рада органа који учествују у кривичном поступку према малолетницима (4) и указати на неке појаве. Мислимо да су најважније следеће: 1. Судија за малолетнике често сматра (због тога што je судија) да je његов посао у основи, или чак искључиво, посао правног одлучивања. У ствари, правка страна поступка према малолетницима несумњиво постоји али je она свакако од најманег значаја. Одређена педагогика, примењена психолрщка и криминолошка знана, животно искуство, смисао за практично, способност и расположена за рад са људима на терену, иду испред тога. Било би још погрешније ако би судија међу правним питанима дао превагу питанима процесне форме. Процесне форме су у овој области већ у закону добрим делом уклонена а за скоро све преостале, судији je оставлена могућност да према приликама поступи на други начин, чиме je пребачено тежиште (и одговорност за правилан избор) са законског текста на одену целисходности судије. Но при оцени поступања по целисходности мора се водити рачуна не само о непосредној већ и о даљим последицама. Тако, на пример, спајање поступка малолетног и пунолетног лица, поред онога што непосредно значи, значи и могућност одређивања истражног затвора (спајане се некад због тога и одређује) а значи и успоравање поступка јер су рокови ошптег поступка дужи. И у овој области поступка постоје спорна процесноправна питана; чак их има врло много. Без обзира на то, теорија и пракса се ипак првенствено морају задржавати на другим питањима која по своме значају иду испред процесноправних. 2. Истраживана у поступку према малолетнику иду у два правда : у правду класичних истраживана ко ja се врше и према пунолетним учиниоцима кривичног дела, и у правду испитивана личности и прилика малолетника (5). Постоји понекад склоност да се истраживана у једном од ових праваца врше на штету истраживана у другом, тј, да се истраживане у једном правду занемари, и још чешћа склоност да се истраживана у погледу личности и прилика мололетника, наведена у чл. 439 ЗКП, сматрају као ј едина истраживана која у припремном поступку у том правду треба вршити, док одредба у ствари, нема тај значај. Потребна су и друга истраживана а временем ће их бити све више. 3. Из вида се понекад губи, да припремни поступай према малолетницима није ни. по, садржини ни по циљевима једнак са претходним поступком општег, типа. И онда када се, применују у поступку према малолетнику, одредбе општег поступка могу се применит само сходно, не дословно. Ни једна процесна радна припремног поступка према малолетнику није истоветна са истоименом. процесном радном претходног поступка према пунолетном (позиване, довођене, реконструкција догађаја, саслушане сведока, итд.). До велике опасности за резултате и циљеве поступка

(4) Неспорно je, и на томе се нећемо задржавати, да се судска управа мора постарати о одабирању кадрова и стварзњу могућности да ти кадрови свој рад обављају заиста онако како je одређено у прописима.

(5) У ствари испитиваше личности се врши и у случају пунолетних али у малолетних оно долази у први план, и закон одређује ближе у коме ће правцу она ићи.