Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

426

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Уз материјале ca I заседања Обласног народноослободилачког одбо ра Обласни комитет КПЈ упутио je 31. I 1944. године извештај Централном комитету, у коме je дат пресек политичке ситуације, организационог стања ГТартије и развоја народноослободилачког покрета на Косову и Метохији. Y том извештају се, између осталог, каже: „Мн увиђамо извесне продуете, као и неке недостатке и грешке, али у ситуацији у којој смо били друкчије ce није могло за сада поставити... Сматрамо, да je са конференцнјом учињен један напредак у нашем будућем раду. Не знамо какав ће ефекат проглас и резолуција изазвати, али свакако биће позитивних резултата. Резолуција je састављена на шиптарском језику, па у преводу има стилских грешака и др. По резолуцији и осталим материјалима потребно je да ABHOJ и Национални комитет пишу нашем одбору и укажу на све грешке, пропусте и недостатке” ( 24 ). Ценгрални комитет упутио je 28. 11l 1944. године одговор на тај извештај, у коме je дата и оцена докумената I обласне конференције. У том иисму Централни комитет КПЈ je похвалио проглас народима Косова и Метохије и указао на неке погрешне ставове који су били заузети у резолуцији: „Ваша партијска организаинја, као и партијска руководства, показали су упорност, верност и оданост у борби за Партију и иародну ствар. Висте, упркос свим слабостима, постигли значајне успехе. Ваши недостачи и грешке политичке и органнзационе, по нашем мишљењу добрим делом потичу услед слабе везе не само са нама, него и околним покретима, а не услед тога што у организации не би владао партијски дух па ће се те грешке, уверени смо, моћи доста лако исправити. Из резолуције није јасан характер вашег Обласног НО одбора. Taj одбор може бити самоиницнјативни, може бити само орган политичког јединства маса, а не сме му се дати характер власти, мада он треба да руководи нижим одборима где они постоје. То због тога што ви немате слободке територије. Излагање друга Џавида Ниманија о НОО-има je сасбпм правилно и оно може да послужи као пример доброг постављања тог питана. Ми вам само указујемо на то да посветите што већу пажњу ширини и демократичности одбора и да вештачки не форсирате Партију која само својим упорним радом остварује руководећу улогу у њима. Рад око Обласног одбора у основи je правилан, а проглас je правилан и леп. Ми вам, у вези с тим, указујемо на то како треба да приђете националном питању. Треба пре свега да схватите и најшире популаришете одлуке Антнфашистичког већа народног ослобођења Југославије. У чему je суштина и смисао ових Одлука? У томе да те одлуке обезбеђуЈу равноправност свим народима, да оне омогућују право на самоопредељење. Оне су ушерене против свих хегемониста који хоће да стварају разне „великонационалне” дрзкаве (великосрба, великохрвата, великоалбанаца итд.” ( 25 ).

(24) Писмо ПК КПЈ за Космет Централном комитету КПЈ докуменат број 1819—16 у Институту за изучавање радничког покрета Југославије.

(25) Извод из писма Централног комитета КШ Обласном комитету КПЈ за Косово и Дукађин Покрајински завод за историју Приштина документ бр. 246.