Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

427

ПРВА КОНФЕРЕНЦИИ НОО ЗА КОСОВО И МЕТОХИ.ТУ

Y наведеном смислу Ценхрални комитет КПЈ указује Обласном комитету КПЈ и на следеће; „Аанас се другови, ради не о томе да се разграничи Албанија и Тутославија —• обе окупиране од Немаца него да се обе оружанохм борбом ослободе од њих. Зато свако постављање питахьа разграничена уствари похмаже Немцима да подстичу један народ против другог. Немци данас радо нуде коме стигну разне територије и обхгасти да би на тај начин могли да мобилишу масе у појединим крајевима за борбу против ослободилачких покрета у другим крајевима. .. Аанас би, дакле било из основа погрешно, постављати или решавати x\ia каква спорна пигагьа. Њих могу правихшо решити само слободни народи у оружаној борби за слободу против заједничких непријахеља немачких окупатора. Тако треба гледати на та питагьа и све остало подредити њима. Отклонити све што би сметало, отежавало подизање маса на оружану борбу. Албанским масама треба јасно указати на то, да ратујући за Немце оне иду путем националне катастрофе, путем робовагьа Немцима и њиховим слугама, који су се продавали својим завојевачима, оне се играју са СЕОјом националном будућношћу, с бољим животом, унутрагшъЬхМ слобо' дом. Сутра ће срећни и слободни бити само они народи који то данас извоjyjY оружјем у руди против немачких освајача и њихових реакнионарних помагача, носилаца света што кочи слободу и развитак народа, што тргује са независношћу, богатством и чашћу иације. .( 2в ). Према овом писму Централног комитета КПЈ, напред наведено место из резохууције одудара од оддука II заседања АВНОЈ-а, и опште политичке лини je ЦК КПЈ, као и политике Обласног комитета КПЈ за Косово и Метохију у периоду народноослободилачког рата ( 27 ). Према тврђењу тадашњег секретара Обласног комитета КПЈ Павла Јовићевића, „Обласни кохмитет je добио писмо ЦК КПЈ после два-три месеца. Прочитавши га он je исправно погрешне ставове који су дошли до изражају у раду и резолупији са обласног партијског саветовах-ьа у новембру 1943. године и резолуцији са I обласне конференције” (Я). Има покушаја да се како ова, гако и друге слабости, пропусти и грешке, до којих je дошло у развоју народноослободидачке борбе на Косову и Метохији, правдају недостатком веза обласних руководстава са ЦК КПЈ, Врховним штабом, и касније АВНОЈ-ем, нарочито у току 1942. и 1943. године. Y многобројним документима и у више прилика ЦК КПЈ и Врховни штаб НОВ и ПОТ изјашњавали су се против сваког распарчавања Југославије које je спровео окупатор и свих покушаја и тенденција да ce поједини делови Југославије и поједине партијске организације издвајају и прикљу-

(26) Цитат из писма Централног комитета КПЈ Обласном комитету КПЈ за Косово и ДукаЬин Покрајински завод за историју Приштина документ бр. 246.

(27) То потврђује говор Јована Веселинова, секретара ЦК СК Србије на састанку ПК СКС за Косово и Метохии у од 16. I 1963. године (стенографске белешке документација ПК СКС). То се види и из оцене Павла Јовићевића, секретара Обласног комитета КПЈ у том периоду народноослободилачког рата, у чланку ~Прво заседанье Обласног народноослободилачког одбора”, објављеном у књизи ~Косово и Метохија 1943 —1963. године".

(28) Нэведени чланак Павла ЈГовићевића: ~Прво заседање Обласног иародиоослободплачког одбора".