Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

105

ПРАВО ПРЕЧЕ КУПОВИНЕ Y НАШЕМ ПОЗИТИВНОМ ПРАВУ

Друго, може се десити да сопственик занемари своју обавезу према прекупцу и прода ствар некой трећем лицу. Тада право прече куповине добија други изглед, иојављује се као право прекупа (откупа) ствари из руку купца ( 7 ). Право прече куповине рађа обавезу сопственика да у случају намераване иродаје поштује првенство лица која имају право да се појаве пре осталих као купци. Ако продавац не испуни своју обавезу, прекупац може захтевати да се његово занемарено првенство поштује. Сада се он појављује као носилац права прекупа (retractus) и захтева да му купац (ако je ствар већ њему предата) уступи ствар. 2. Еволуцијп : Право прече куповине јавља се код разних народа у разним епохама. Y науци je спорно када и где je настало право прече куповине и нарочито, да ли су код појединих народа облици права прече куповине настали оригинално или су пак позајмљени од других народа ( 8 ). Можемо се сложити са И. Милићем када каже: „Установа права ближике није дакле творевина неког или неких одређених народа. Нити су je Словени, код којих je и обимом и временом била најшира, примили од Италаца, ни Италци од Словена, Фраыака, Лангобарда или од кога другог. Она je настала нужно и спонгано код свих народа и живјела тако душ, док je нови производни односи нису учинили непотребном. Она je универзална правка установа” ( 9 ). Право прече куповине je имало различиту судбину у разним Бременима. Y периодима када je преовладавала натурална привреда и када се робна размена налазила у повоју, право прече куповине je обезбеВивало и омогућавало да род, суседи и сувласници задрже, непокретне ствари за себе. Право прече куповине je нарочито изражено у оним земљама у којима je јак утицај обичајног права и колективне својине. Обрнуто, у друштвима у којима се развија робно-новчана привреда смањује се број и домашај законског права прече куповине ( w ).

(7) Овај други аспект права прече куповине назива се прекуп (retractus). Оба аспекта подвлачи § 673 СГЗ: „Ако би продавац продао, не јавивши онима, који првенство имају, онда ови право имају за 30 дана од времена продаје судом потврђене и објављене, исто прекупнти. После 30 дана право овакве прекупнине ишчезава”. Видети: М. Зобков: Право прече куповине. стр. 1; Већ цитирани сиријски ауторитет Куатли каже: „Свакако, право прече куповине, чији je циљ стварање основа за право првепства, у пракси се најчешће изражава као право прекупа. Али, коликогод важно било ово дејство, оно не треба да у нашим очима прикрије основяу разлику у принципима. Направили бисмо тешку конфузију ако бисмо нсклгучиво посматрали дејства правив институције и ако бисмо их узели уместо основа из кога проистичу”.

(8) В и а е т и, A. Marneur, La chef a ou droit de rachat dans la loi musulmane, thèse, Paris стр. 14 и дал>е; A Коu a 11 y, Droit de Préemption, erp. F. Вus s i, Ricerche intorno aile relazioni fra retraîlo bizantino e musulmane, Vita e Pensiero, Милано 1933. стр. 3l xi дал»е; P. Ourliac J. de Malaf о s s e, Droit romain et Ancien droit 1961., sir. 418—420. У нас M. Боp a с. Право првокупа, докторска дисертација, Загреб 1964 (дактилографисано). С. Миш и h. Право прене куповине, докторска дисертација, Београд, 1965, (дактилографисано).

(9) И. Мил и ћ, Поријекло права ближике на првокуп и откуп некретнина, Хисторијски зборнюс 1952. Но 3—4 стр. 308.

(ю) у старом француском праву, право прече куповине обухвата многобројие и веома разноврсне облике. Мерлин набраја 25 врста и између осталих, retrait tignager, retrait féodal, retrait de communion, retrait de consolidation, retrait du débi rentier itd. Сви ови облици одго-