Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

112

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТЛ

Најчешћн и најважнији случајеви права прече куповине и данас ce односе на непокретне ствари, алк су бројни и случајеви у којима je предмет права прече куповине покретна ствар. To je значајна новина у нашем праву у односу на предрахно право. Али треба примехити да нема одредбе која би имала геыералан карактер. Закон одређује која ствар, или која врста непокрехних или покретних ствари може представљати предмет права прече куповине (пољопривредно земљиште, шуме, спомешщи културе, архивска грађа од посебнбг интереса за федерацију итд. ( 31 ). 6. Остваривање права прече куповине: Право прече куповине може се вршити у законском року. Taj рок je преклузиван. Када он истекне, овлашћено лице je изгубило могућност да користи право прече куповине. Но то не значи да je право прече куповине изгублено заувек. Ако купац који je постао сопственик, науми да прода ствар, биће обавезан да га понуди на продају прекупцу. Без обзира на невршење приликом свих дотадаппьих купопродаја, право прече куповине се појављује код сваке наредне продаје. То je значајна особеност законског права прече куповине. Оно je једном лицу дато као могућност, као правна моћ. Овлашћено лице може пропустити једну или више купопродаја, али његова правна моћ се обнавл,а приликом сваке наредне купопродаје. (Изузетак представља право прече куповине једног брачног друга на опредељеном делу другог брачног друга у заједничкој имовини, у случају кад je у поступку извршења већ правоснажно одређена продаја). Y случајевима као што je право прече куповине, рок у коме то право постоји има велику улогу. Наиме, ако би постојао дуг период у коме се може вршити право прече куповине, сигурност правног промета би осетно трпела. С друге стране, превише кратак рок у неким ситуацијама би онемогућно црекупцу да своје право оствари. Рок у коме прекупац треба да одговори на понуду, почигье да тече од дана саопштеиа понуде у случају да му je понуда учињена, или од дана када je прекупац сазнао за купопродају и услове купопродаје. Рок износи најчешће 30 дана ( 32 ).

xoayJy или продају као хартију (члан 23. Закона о библнотекама; „Службени гласник СРС" број 15/1965). Напоменимо да и у страннм правима има случајева кяда и покретне ствари могу бити предмет права прече куповине. Тако на пример Франдуски закон од 31. децембра 1921. године предвнђа у члану 37. право прече куповине државе у случајевима јавне продаје уметничких дела.

(31) Код права прече купонные покретних ствари јављају се тешкоће практичпог карактсра. Примет покретних ствари одвија се свакодневно, он измнче контролы. Отуда je веома отежано пратити и прнменити овлашћења која проистичу из ’права прече купонные Готово свакодневно пас штампа обавсштава о случајевима продаје будзашто; икона, стећака, амфора и других споменика културе, који у иностранству достјжу огромне вредности. Y иностранству се управо из овнх разлош организују јавне продаје уметничкнх слика и других уметничких предмета. Тада je \ioiyhe истаћн право прече куповине државе.

(32) Код права прече куповине зсмљишта и зграда лица које je затражило отпуст из лржавл.ансгва, рок je мессц дана, (члан 60. став тачка 2. Закона о промету земл>. и зграда),