Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

113

ПРАВО ПРЕЧЕ КУПОННЫЕ Y НАШЕМ ПОЗИТИВНОМ ПРАВУ

Ако продавац није удовољио својој обавези да понудн ствар прекупцу, и прода схвар трећем лицу, прекупац има право да ступи на место купца и купи ствар. То je санкција неиспуњене претходне обавезе. Y ком року ће прекупац моћи да врпш своје право? Овде такође имамо два рока. Први, ужи, који тече од дана сазнагьа ( 33 ), износи најчетће 30 дана. Друга шири, у коме прекупац уогапте може вршити своје право ( м ) износи од године дана до 5 година.

код права прече куповине породпчне стамбене зграде или стана рок je 30 дана, (чл. 34. Закона о својини па деловима зграда). Код права прече куповине пољопривредног земљишта (а то важи и за право прече куповпне шума, на које се сходно примењују одредбе плана 83. Основног закона о искоришћавању пољоприврсдног земљишта), Закон je препустио да рок одреди општинска скупштина својим прописом, (ч\ан 83. тачка 3. Основног закона о искоришћавању пољопривредког земљишта) . Рок за вршење права прече куповине споменика културе износи 60 дана (члан 18. Основног закона о заштити споменика културе). Треба узети овај рок и за случајевс права прече куповине предмета на које се сходне примењују правила која важе за право прече куновине споменика културе (архивека грађа, заштићсни музејски предмети или грађа, редак библиотечки материјал). , Рок за вршење права прече куповине библиотечког матер иј ала који издавачка предузећа или ктьижаре намеравају расходовати или продати као хартију je 15 дана. Матична библиотека дужна je да у року од 15 дана од дана понуде обавести понуђача да ли поыуду прихвата, (члан 23. Закона о библиотекама ~Службени гласник НРС", број 15/Ю65).

(зз) Субјекгиван рок у случају права прече куповине земл>lШlта и з града, лица ко je je затражило отпуст из државл.анства, износи месец дана од дана кад je уговор измеВу сопственика и купца поднесен на увид скупштини општине (члан 60 став 3 Закона о промету земљишта и зграда). Закон о промету земљишта и зграда предвиђа да се не може тражити пренос својине на основу уговора којим сопственик продаје земљншге иля зграду, а закључени уговор није поднео скушптини општине на увид. Носилац стапарског права може поднети тужбу због повреде права прече куповине у року од 30 дана од дана када je сазнао за продају и за услове продаје. Исти рок важя и за вршење права прече куповине пољопривредног земл>ишта (члан 94), став 2. Основног закона о искоришћавању по.ъопривредног земљишта). Рок почиње да тече од дана извршеььа уписа новог сопственика у землшшне књиге, односно од дана сазнаььа за извршеии упис, а ако пије извршен упис у року од 30 дана сазнања за куповипу. Основни закон о шумама нема никаквик одредаба о субјектнвном року. ПредвиВен je само рок од 6 месецн од дана уписа промене сопственихса у землэишне кљиге. Y том реку организација која газдује шумама може тужбом код редовног суда пооијати купопродају птума, ако je том куповином повреВено тьеио право прече куповине (члан 18, став 4. Основног закона о шумама). Субјектисаи pox у коме се може побијати купопродаја споменика културе због повреде права прече куповине општине, износи 90 дана и почшье да тече од дана кад je општина сазнала за гьегово закл-учехъе. (Члан 15, став 1. Основног закона о заштити споменика културе).

(34) Објективан рок износи код права ирече купонные земљишта или зграда у својини лица које je подпело захтсв за отпуст из Југословенског држављанства, годину дана. Рок почитье да тече од дана када je скупштипа огашпне или јавни правобраиилац сазпао за закључење уювора о купопродајн, a најкасиије од дана када je на основу уговора загружен пренос својиие без обзира на савесност трећег лица (члан 60, став 5. Основног закона о промету земл>ишта и зграда). Носилац станарског права може побијати извршену купопродају у року од 6 месеци од дана извршеног уписа у земл>ишним шыпама, а у року од годину дана рачунајући од истог