Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

138

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

ђују услове свога рада и организују заштиту на раду (чл. 9, Устава СФРЈ). Радном човеку ce обезбеђује право на личну сигурност и на здравсхвену и другу заштиту при раду. Омладина, жене и инвалидна лица, осим тога, уживају посебну заштиту на раду (чл. 37. Устава СФРЈ). Најзад, Устав СФР Југославије издваја материју заштите на раду као посебну категорију законодавства о раду и регулативно je диференцира на законодавство о: 1) раду и 2) заштити на раду, сврставајући je у основно законодавство федерације (чл. 161. Устава СФРЈ) ( 3 ). Реализација поменутих и joui неких уставннх принципа наметнула je потребу не само доношена Основног закона о заштити на раду него и знатно друкчије дефинисање предмета и садржине ове заштите и што je могуће прецизније одређивање задатака бројних институција нашег друштва позваних да раде на спровођењу и унапреВивану исте с обзиром на бројност и хетерогеност узрока који доводе до повреда на раду, професионалних обољења и смртних случајева. Крупан корак ка остваривању тога циља je осгварен усвајањем Основног закона о заштити на раду ( 4 ), који je Савезна народна скушнтина донелэ априла 1965. године. Значајно место у том закону je припало органима надзора над применом прописа о заштити на раду. Taj je надзор у принципу поверен инспекцнји рада. Изузетно, као што ће се ниже видети, одређене задатке у тој области имају и неки друга органи. 11. ИНСПЕКЦИЈА РАДА 1. О инспекцији рада уопште. Као радно-правна институција, инспекција рада je први пут основана у Енглеској 1833. године. Угледајући се на Енглеску, и друге земље европског континента су до краја прошло!' века увеле инспекцију рада. Данае скоро нема индустријске земље која нема тај или друга облик организоване службе за надзор над применом прописа о заштити на раду ( 5 ). Крајем прошло!' и почетном овог века инспекција рада je нашла своje место и у правима земаља које су 1918. године ушле у састав јединствене Јутословенске државе. V право предратне Југославије je инспекција рада била уведена најпре Уредбом о инспекции рада од 1920, а порой Законом са истин називом од 1921. године ( 8 ). Y нашој новој сош!Јалистичкој држави, која je конституисана као држава радног народа, инспекдији рада се константно поклања дужна пажња. Први Закон о инспекцији рада je донет већ 1946. године. Овај Закон je допуњен Законом од 1948. године, а изменен и коренито прераЬен

(з) О уставној концешшји заштите на раду види Ж. Симоновски: Улога н задаци радних организацнја на спровођењу Основног закона о заштити на раду, реферат поднесен на семинару о примени ОЗЗР, одржаном у Београду јануара 1966. године.

(4) ~Сл. лист СФРЈ", бр. 15/65.

(5) О настанку и развоју ннспекције рада види више у расправи др Т. Поп о в и h а Правни положа] ннспекције рада у ФНРЈ, Бгд., 1958.

(6) О инспекцији рада у предратној Југославији виды вшпе др С. Бајић: Основи радног права, Бгд., 1937.