Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

582

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Koja je од утицаја на оцену тежине ризика, пошто je свака околност која чини ризик тежим него што je приказан при закључењу уговора о осигурагьу, сходно условима осигурања, таква да осигурач не би закључио уговор онако како je закључен да je знао за такву околност, односно уговор би закључно под другим условима у погледу осигурања суме, вксине преми je и др. Изложена овлашћења има осигурач и према осигураницима који имају допунско осигурање од последида несрећног случаја (незгоде) уз осигуране живота на основу Ошптих правила за осигуране живота која се примењују као допунске норме на осигуране од последица несрећног случаја лида која нмају осигуране живота ( 10 ). Међутим, осигуравајући заводи правилима за осигуране од последида несрећног случаја (општим и посебним) нису решили питање дејства пропуштана дужности пријављивања на уговор о осигурану од последица иесрећног случаја. Потребно je и због тога размотрити могућна решена која би се применивала у случају да уговарач осигурана пропусти дужност пријаве (прећути или нетачно прикаже) околност која je од значаја за оцену тежине ризика. 2. Нека упоредноправна решења и неки ставови правнг науке. Немачко право. Пропуштена пријава или нетачна пријава при заклучену уговора о осигурану познатих околности уговарачу осигурана, које су значајне за преузгшане ризика, има за последицу право осигурача да одустане од уговора (параграф 16. став 2. алинеја 1; 17. став 1. Закона о уговору о осигурану. Одустанак од уговора врши се изјавом уговарача осигурана у року од месец дана од сазнана осигурача о повреди обавезе пријавл>ивана околности (параграф 20. став 1). Значајном околношћу за преузимане ризика, која овлашћује на одустанак од уговора, сматра се свака она околност која je била подесна да изврши утицај на осигурача да уговор закључи уошдте или да га закључи под условима под којима je заклучен. Околност о којој je осигураник изричито и писмено упитан увек се сматра значајном околношћу за преузимане ризика (параграф 16, став 1. алинеја 3). Право на одустанак од уговора осигурач има и када je пријава неке важне околности изостала тако што je уговарач осигурана злонамерно ускратио да се сазна о околностима (параграф 16. став 2. алинеја 2) (")■ судови захтевају да осигурач докаже да je уговарач осигурана поступио злонамерно и да je то био разлог који га je навео да уговор заклучи. Није довољно да осигурач не би прихватио понуду или би je прихватио али под другим условима да je уговарач осигурана дао истшште податке, па да се сматра да je до пропуштана дужности пријављивана околности дошло

(ю) Члан 16. Посебних правила за допунско осигуратье од последица несрећног случаја уз осигурање живота Завода „Југославија” и Завода ..Београд”.

(il) Према Е. R. Frölss-u, Versicherungsvertragsgesetz, 15 Neuhearheiteie Auflage, München und Berlin 1965, exp. 146, неки судови уCP Немачкој виде злонамерно ускраНивање Arglistige Täuschung") сазнања од стране осигурача неке околности која je од значаја за преузимање ризика и у случају када су на питана у понуди уговорач осшурана односно осигураник нал!ерно лажно одговорили. Према немачкој судској пракси и ћутаље може значити злонамерно ускраћивање сазнања околности значајних за преузимање ризика. То je случај када према параграфу 242. Немачког грађанског законика постоји обавеза прилагођавана.