Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Општа правила за осигурање имовине домаћих осигуравајућих завода разликују ce у погледу околности чије пропуштаље пријављивања има за последицу изложена правка дејства. По јединима то су околности које je дао сам уговаран осигурања у писменој понуди за закључење уговора ( 4 ), док je по другима то свака околпост од значаја за одену ризика ( 5 ). Околности од значаја за одену рнзика по тим условима нису таксативно набројане. Примера ради наводе се околности о ко ј има je осигураник био питан и оне ко je су унете у полису односно уговор о осигурању. Према пој единим посебним правилима за оснгурање имовине, ако утоварач осигурања не прихвати придлог за повећање премије и не плати разлику у премији односно ако се приликом настанка осигураног случаја утврдн да према околностима од значаја за одену тежине ризика и одређивање висине премије, премија треба да буде већа од премнје означене у полней, предмет осигуратьа се сматра подосигурааем. Подосигурање значи обавезу утоварача осигурања, који није у писменој понуди за заклгучење уговора пријавио околности од значаја за одену тежине ризика или у току трајања осигурагьа известно осигурача да су настале промене у околностима ко je су од утицаја на тежину ризика, да учествује у одштети када настане осигурани случај са одређеним износом незавидно од тога како je решено питање франшизе (нпр. ако утоварач осигурања није пријавио да се возило употребљава и за одлазак и повратак са посла, да има мање од две године возачког искуства, да возило не употребљава искључиво уговарач осигуратьа, осигураник учествује у штети са износом од 1.250,000 динара) ( 6 ). Услови за осигурање лица. Према Општим правилима за осигурагье живота, осигуравајуђи завод може да раскине уговор о осигурагъу ако се у току прве две године трајања осигурања, утврди да je оситураник или уговарач осигурања дао неисправне одговоре о некој важној околности, односно, ускрати исплату осигуране суме у случају осигураникове смрти, која je наступила као последица прећутане важне околности ( 7 ), ( s ). Раскид уговора осигурач je дужан да саопшти уговорачу осигурања у року од месец дана пошто сазна за неистинитост и непотпуност одговора о важним околностима. Као важна околност сматра се свака она за коју je осигурач писмено поставио питање, а ко ja би била од утицаја на одлуку осигурача да уговор закључи уопште, или да га закључи онако како je заюъучен ( е ). Према томе, то значи, да би уговор о осигурању био увек ништав ако je утоварач осигурања прећутао или je нетачно приказао неку околност

(4) Члан 3, став 2. Ошитих правила Завода „Југославија". (5) Члан 12, став 1. и 2. Огпптих правила Завода „Београд”.

(6) Члан 1, став 2, 3. и 4. Правила за комбиновано осигурагье моториих возила од јуна 1969. године Завода „Југославија”. Применимо да су одредбе члана 1. задржане за тај Завод и после усаглашавања као члан 32.

(7) В. нпр. идентичан члан 5. Огпптих правила за осигурање живота од децембра 1967. односно јануара 1968. године Завода „Београд” и Завода .Дугославија" kojh je остао непромењен након усаглашавања ради прнмене јединствених правила и тарифа.

(8) После две године трајања осигурања оегггурач не може раскинут уговор. Међугим, нетачна чријава године рођења утврђења после две године трајања осигураља повлачи посебне последние (члан 5, став 5. Општих правила).

(9) Касније ћемо видети да изложена формулација важних околности одговара Закону •о уювору о осшдфању СР Немачке.

581

ПРОПУШТАЊЕ ТАЧНЕ ПРИЈАВЕ ОКОЛНОСТИ ЗА ОЦЕНУ ТЕЖИНЕ РИЗИКА