Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

чито њено непосредније ангажовање у оживотворењу и спровођењу портике коју je утврдила; друго, образовање (поред одбора веЬа) и јединствених (заједнжчких) одбора Скупштине, тј. свих или неколико већа, за одређене области, што би допринело, с обзиром на учешће посланика из свих заинтересованих већа, свестранијем расматрању питања, и др.; треће, доследније образовање скупштинских одбора према областима за ко je ce образују органи управе, што би допринело знатно потпунијој и ефикаснијој контроли над радом управних органа, већем утицају Скупштине на њихов рад и сл. С 22 ) Уставним амандманом IV установлено je и Председништво Републичке скупштине коме je поверено вршење одређених послова за време ратног стања или у случају непосредне ратне опасности. ( 23 ) Пословником Републичке скупштине од 1970. у потпуности je институционализирано Председништво Скупштине са ширим обимом надлежности. ( м ) МеБутим, те надлежности су, углавном, сведене на тумачење одредаба Пословника, покретање иницијативе, старање о усклаВивању рада и сарадњи већа и других тела, и сл. Са оваквом природом и обимом надлежности Председништво (састављено искључиво од скушптинских функционера) може да се потврди као веома користан инструменат у скупштинском механизму имајући превасходно характер једне врсте метода рада у раду Скупштине. Y томе и лежи, чини се, његова неопходност и оправданост вьеговог посто-

(22) О свим ов им питањима вид. Р. Лукић: Улога с купили н с ких одбора у скушшинском систему, у књизи Место и улога одбора и комисија представничког тела. Институт за упоредно право, Београд 1969, стр. 10—11; П. Николић: Савезна скушптина у уставном и политичном систему Југославије, Савез удружења правника Југославије, Београд, 1969, стр. 171 и д.

(23) „Председник, потпредседници Скупштине, ггредседниди већа и другп функционер!! и посланици Скупштине, у складу са Пословником Скупштине, као Председништво Скупштине обављају за време ратног стаlъа или у случају непосредне ратне опасности, ако не постоји могућност да се састане Републичко веће, послове у вези са набором и разрешењем чланова Републичког изяршног већа, републичких секретара и других функционера које пменује и разрешава Републичко веће, као и послове у вези са мандатом и имунитетним правима посланика." (Амаи\ман IV, т. 10, ст. 1).

(24) „Председништво Скупштине: тумачи одредбе о надлежности већа и других тела Скупштине и друге одредбе овог пословника и заузима ставове о пнтањима од заједничког интереса за рад већа; покреће иницијативу за претресање питања од општег политичког значаја из делокруга Скупштине и њених тела и стара се о усклађивању рада тела Скупштине; усклађује програме рада већа Скупштине; усклађује рад и обезбеђује међусобну сарадњу већа нарочито у погледу начина в рокова претресања питагьа о којима она одлучују у равноправном делокругу, стара се о развијању сарадње са скупштинама других република и Савезном скупштином, са општинским и покрајинским скупштинама о питањима од заједнкчког интереса, као и са радним и другим самоуправним организацијама и њиховим асоцијацијама и удружењи.ма грађана; прати начин рада тела Скупштине и покреће иницнјативу за унапређивање тог рада; у сарадњи са Републнчким извршним већем усклађује програме рада Скупштине и Републичког извршног већа, као и рад на остваривању тих програма; стара се о развијању сарадње Скупштине са Републичком конференцијом ССРНС и другим друштвено-политичким организацијама; стара се о обезбеђењу услова за рад посланика; врши и друге послове одређене овим пословником." (Пословник Скупштине СР Србије, чл. 85. ст. 1).

682

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА