Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

834

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

твориће ce акција y сталну стваралачку сарадшу, преношење знања и нових искустава на линији СИПРАК радна организација. Многе нове технике и методи који ће бити коришћени у СИПРАК-у моћи ће бита коришћени, уз прилагођавање, у свакој већој радној организации. Наградном СИПРАК-а смањујемо неизвесност и сигурно ce укључујемо у светски развој и усавршавање метода у области кадровске политике. Како код нас развијамо и самоуправни механизам очигледно je да нам кадровске слу жбе морају бити јаче. Аа би то постале, морамо повећати суму знавьа самих кадровских служби о сопственој технологији и начину решавања проблема специфичних за кадровску функдију. О савременој концепцији развоја укупног информационог система о кадровима, какав je СИПРАК, не можемо дал>е говорити jep je то пита ње веома сложено, Желимо, меВутим, да укажемо на меЬузависност проблема који се односе на кадрове a које треба да решава радна организација и у исто време и друштвена заједница. Увођењем СИПРАК-а убрзао би се процес темељних реорганизација кадровских служби у свим већим предузећима и повећала могућност широког коришћења података и информација о кадровима. Струшура информационог подсистема кадрова Информациони подсистем кадрова у радној организацији je плански н методолошки организовано прикупљање, среВивање, обрада, чување и распростирање информација о кадровима. Информациони подсистем Кадрова састоји се у јединству информационог, документационог и комуника ционог подсистема, на нижем нивоу и обухвата: емисију, трансмисију, акумулацију, селекдију и апсорпцију информација о кадровима. Савремени приступ информационом подсистему немогућ je без коришђења компјутера. Ово стога што су досадаппьи ручни и механографски методи и технике прикупљања и обраде информација веома спори, стога се у савременој кадровској технологији све више користи аутоматизација. Ток информационог подсистема може се прнказати на следећи начlш:

Сл. 2

Код излагања информационен система односно његових подсистема потребно je решити бројне проблеме. Основни су: ( 15 ) 1) Семантички проблеми проблемп садржине

(15) Ing. Весна Јевремовић-Владнковић, ing. MiiAiraoj Југин, Зарија Шалетић: ~Побол> inaibe перформаиси послоеног система коршпћењем информација и прогноза", СКУПС, Св. I, 1969, стр. 425—430.