Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

836

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

кадровима који утиче на класификацију информадија и специјализацију њихових токова уколико се односе на кадровски чинилац. Систем мора бити организован као повратна спрега:

Сл. 3.

Оценске информације ко je долазе из окружења: тржишне политике итд. омогућавају да се мењају режнми рада, да повратна спрега помаже бољем управљању. Употребимо сада системолошку терминологају ради одређивања садржине рада кадровске службе: кадровска служба je процес планирања, координације и контроле мреже процеса и система који се односе на образована, прибавллње кадрова, по делу рада, специјализацију, продену, расподелу и развој ( 16 ). Сваки се од постојећих термина могу даље дефинисати, међутим оно што желимо да покажемо то je њихово међудејство које ce олакшава заснивањем аутоматизованог информационог подсистема. Послужимо ce следећом сликом која приказује структуру развијене кадровске службе као извор информација и података (сл. 4). Да бисмо информације о кадровима мокли користити помоћу аутоматске обраде морамо претходно да их систематизујемо. Систематизација података врпш ce, између осталог, организацијом датотека. Разликујемо две основне трупе датотека о кадровима: датотеке података и датотеке метода и програма. Y датотеци података треба обрадити стварно стање Јсадрова у предузећу и то на два начина: као респектнвне искуствене информације ко je смо прикупили у прошлости до тренугка посматрања односно увођења података у систем и проспективне односно хеуристичке информације које нам служе да бисмо могли прогнозирати будући развој. Датотека метода и програма садржи све програме којима се могу обрадити подаци потребни за доношење одлука из области кадровског комплекса. Датотеке података могу да извиру непосредно из организацноне функције кадровско-образовног комплекса. Особито интересантан модел органнзације датотека одређују Lutz и Klimesch, а преносе Manfred Wahl, F. Susto и други ( 17 ). (сл. 5).

(1в) Број се метода и програма веома брзо множи, а сами се методы и программ усмеравају на специфична подручја, која доскора нису била обухваћена. О томе у матерпјалима: Daafair, Notingham, 1973, HAS, Nica, 1973, итд.

(17) Др Јово Брекић: „Кадровска политика у самоуправннм односима”, „Информатор" Загреб, 1968, стр. VII и дал>е.