Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

38

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТНТА

Овај непрецизни текст многи аутори сматрају толико измењеним, да се не би могло видети шта je Паулус хтео да каже, или да тако нетто уопште није могао он написати. Други полазе од тога да je текст унет у Дигеста под иеговим именем, те без обзира на евентуална скра ћивања или преправке ипак мора садржавати Паулусову мисао, па се онда она тухмачи различию. Према неким историчарима речима »übicumque obligetur et contrahi videtur « одређује ce појам контракта, а с обзиром да je глагол contrahere имао врхго широко значење, и контракт je овдь схваћен широко и обухватао je све облигације настале дозвољеним рад њама. Овоме супротна крајност у тумачењу Паулусовог текста je мишљење да у ранијем периоду уговори заштићени тужбама које су стајале у рубрици преторовог едикта de rebus creditis (зајам, pecunia constituta, залога, послута) нису сматрани контрактима, да je то питање затим било спорно, па га сада Паулус решава определујући се за гледиште да су и то контракти. Ако се за овај Паулусов текст може заиста рећи да није довольно јасан, неки други одломци из његових дех\а, у којима je контракт схваћен шире, то нису. Као аргумент за тезу да за појам контракта у класичном __ праву ннје бш.а~битна сашасност наводе се места где он контрак том наЗива ту Телу ( 2S ), неЈвано~lзршење туђих пос.уова ( 29 ј и negotiorum j gestio pro herede p 0 ). Учитељ Паулуса и Улпијана, правник великог ауторитета и за свога живота и још више после своје смрти, Пагашијан, пружио je са два своја текста материјал за расправе које се воде данас о контракту у класичном римском праву. Y оба текста он контрактохм назива облигацију тестахментарног насх\едника да изврши легат 7 31 ). Веома споран je и један од.\омак из литерарне заоставштине нетто старијег класичара Полшонија: »Statuliberi a ceteris servis nostris nihilo paene differunt et ideo Quod ad actiones vel ex delicto venientes vel ex negotio gesto contractu pertinet, eiusdem condicionis sunt statuliberi cuius ceteri et ideo in publicis quoque iudiciis easdem poenas patiuntur, quas ceteri servi«. ( M ) Збуњујући je израз »ex negotio gesto contractu «. Најчешће се Схматра да je испред речи contractu стајала свеза vel (или), која je испуштена

(28) D.44.7.49.

(29) D.3.5.15 (16) (Paulus libro 7. ad Plautium): Sed et cum negotia mea gerat, non multa negotia sunt, sed unus contractus ... Aa je реч заиста о незваном вршењу туђих послова а не о мандату види се по тнтулусу у Дигестама у који je фрагмент сврстан.

(зо) D.42.4.4. овде je употреблен глагол contrahere, али се, као и у наведеним текстовима Улгшјана, сматра да се ради о negotium contractum, закључењу контракта.

(3i) D. 33.10.9.2 залога се даје propter contractus / idem , а контракт су легати кућном саветнику, supellectili. D.45.2.9.pr. Аса солидарна дужника постају „не само речима стипулације, већ и другим контрактима као што су купопродаја, закуп, депозит, послуга, тестамент, например ако je тестатор пменујући више наследника рекао: „Тиције и Мевије ыека дају Семпронију дссет. ...”

(32) D.40.7.29.pr. (Pomponius libro 18. ad Quintum Mucium): Робови којима je завештана слобода (statuliberi) не разликују се од осталих наших робова. И зато у погледу тужби које долазе из деликта или из вођења послова контракта су у истом положају као и остали. И зато и у кривичним споровима њима се изрпчу псте казне као и осталнм робовима.