Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРИКАЗИ

DATENVERARBEITUNG. Herausgeber Bundeskriminalamt, Wiesbaden 1912. Продор кибернетике у Арушхвене науке ставно je на дневни ред и питања примене електронске обраде података у борби против криминалитета. Посреди je веома сложена проблематика која се креће од појма кибернетике и њених могућности (i) до правосудие етике ( 2 ), кад je реч о откривагьу и гоњењу кривичних дела и њихових учинилада, као и о расветљавању и решавању кривичних ствари. Није на одмет и примедба на самом почетку, да би и код нас ваљало да радимо више и систематики на овој проблематици. Пред нама je једна книга која садржи 28 предавања и дискусију ca симпозијума одржаног 1972. године у Савезној управн кривичне полиције (Bundeskriminalamt) Савезне Републике Немачке ( 3 ). Тематски реч je о електронској обради података у области полицијских активности открнвања и гогьегьа кривичних дела и њихових учинилада. За полицију се с правом истине да она практично никада ништа друга и не ради него обрађује податке. Било како да посматрамо њен рад, он нас увек суочава са откривањем, регистровањем, упоређизањем, повезивањем или анализирањем факата (W. Heini, с. 7). Но, пре него што бисмо се ближе осврнули на зналачки и савесно рађене студије и реферате са овог симпозијума- треба напоменути да je он био марљиво и систематски припремљен. Њему je претходила обрада три велике теме и то: кривична полиција и техника, истраживање основа и кривична полиција и најзад трагање. Свака од ових тема обрађена je методично и са пуно акрибије путем студија, реферата и дискусије ( 4 ). Тако смо научили да се у раду полиције срећемо са појмом технике у најширем смислу речи. Нису у питању само инструментаријум и методи криминалистичке технике већ и фотографија, осматрање, електронска обрада података, диј агностика говора и гласа, савремена техника обавештавагьа и друга техничка достишућа, као и индивидуална техника вршења кривичних дела (modus operandi) и одговарајућа техника реаговања кривичне полиције (В. Niggemeyer) ( 5 ). Тош нешто, веома je јасно развијена концепција о научном истраживачком раду у интересу полициј-

(i) Prof. Dr Georg Klaus: Wörterbuch der Kybernetik. Dietz Verlag. Берлин, 1968. C. 324—239.

(2) Г. Ф. Горский, Л. А* Кокорев и А- П. Котов: Судебная етика. Изд. Воронежского Университета. Воронеж, 1973. С. 22. и сл.

(з) Gesetz über die Einrichtung eines Bundeskrimmaipolizeiamtes (Bundeskriminalamt). Vom 8. März 1951. in der Fassung vom 29. Juni 1973.

(4) Kriminalpolizei und Technik. Herausgeber Bundeskriminalamt, Wiesbaden 1967, Grundlagenforschung und Kriminalpolizei. Herausgeber Bundeskriininalamt, Wiesbaden 1969. Fahndung. Herausgeber Bundeskrimmalamt, Wiesbaden 1970.

(5) Dr. В. Niggemeyer: Kriminalpolizei und Teclmik ein Lieberblick. S. 7 (u Kriminalpolizei und Technik).