Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

претворе y чист ортаклук. Али ако то није случај, полазећи од намере уговарача при закључењу уговора, из које нпр. произлази (критеријуми прн подели профита и сл.) да je ортаклук главни мотив закључења таквог уговора, примениће ce теорија апсорпције.

6. МЕШОВИТИ УГОВОРИ С АТИПИЧНОМ ПРОТИВЧИНИДБОМ

1) Уколико, пак, престације обе уговорне стране припадају именованим уговорима, али престација једне стране спада y један именованн уговор, a противпрестација друге спада y други именовани уговор, тада je реч о мешовитом уговору са атипичном противчинидбом. На пример, био случај када ce закупац обавеже да ће закупнину „одрадити" обрађивањем имања, где ce прешшћу елементи из уговора о раду и уговора о закупу. 59 Код ове врсте уговора, y одређеним случајевима, теорија комбинације може показати извесне предности: на онај део уговора, из нашег примера, где престацнја указује на закуп, примениће ce законске одредбе посебног дела које уређују уговор о закупу; на део који ce односи на рад, одредбе о уговору о раду. На тај начин спорна правна питања ce знатно поједностављују. Ипак, постоје и ситуације, које су код ове врсте уговора можда и чешће, када ce применом правила која следе из теорије комбинације не би остварила сврха уговора. Нама ce чини да y сваком мешовитом уговорном односу са атипичном противчинидбом, када ce теорија комбинације покаже неадекватном, треба применити теорију апсорпције. Ако y нашем примеру из намере странака и сврхе целине уговорног односа произлази да рад има превагу над закупом, примениће ce правила уговора о раду. И обрнуто, уколико закуп доминира, ваља, y складу са теоријом апсорпције, применити правила уговора о закупу.

Видети; Martinek, op. cit., бр. I, стр, 60; Medicus, op. cit., бр. 11, стр. 274. Постоје и класични именовани уговори код којих могуће комбинације престација одговарају правној ситуацији која ce јавља код мешовитих уговора са атипичном садржином. Тако код уговора о доживотном издржавању као противчинидбе које пружа давалац издржавања могу се јавити елементи уговора о раду, уговора о делу, купопродаје, уговора о ренти и др. Ти елементи јавлзају ce било као самостални, било као повезани y две или више различитих комбинација. О. Антић; op. cit., стр. 322-323.

103

О. Антнћ, Именовани и неименовани уговори... (стр. 79-115)