Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

побуда за закључење предметног уговора, тако уговорене престацпје могу ce сматрати допуштеним. Уосталом, како y упоредном праву, тако и код нас, различите посредничке провизије, па н провизије y систему вншестепене рекламе, нарочито y области осигурања, сматрају ce допуштеном садржином уговора.

9. Међутим, када je реч о одредби адхезионог уговора 73 која другој уговорној страни, која приступа уговору, одузнма могућност повраћаја уплаћених средстава y сваком случају, па чак и y случају делимичног раскида уговора, таквој одредби не би требало признати правно дејство, јер je противна јавном поретку н добрим обичајнма. Слично je и с тачком 7. Општих обавезних услова пословања за куповину, учествовање и чланство на курсу школовања организованог преко Fit for Success Academy Ltd., где je предвиђено да he учесник курса који прекрши правнла пли покуша да проузрокује „неправилности y подручју пословне делатности, бити искључен и губи сва права“. Тако рестриктивна клаузула, која омогућава једној уговорној страни (и то оној која je унапред припремила, одштампала и предложила садржину уговора) да другу лиши свих права из уговора, противна je јавном поретку и добрим обичајима y промету и отуда ништава. Ово тим пре, што су за повреде уговора од стране правног лица, које je адхезиони уговор саставило, предвиђене знатно блаже санкције.

10. Коначно, на остале одредбе ових уговорних односа требало би, применом теорије апсорпције, mutatis mutandis, применити правила Закона о облигационим односима која уређују уговор о делу. Иначе, y швајцарском праву, a као што je познато управо je то право било узор за наш Закон о облигационим односима, Федерални суд примењује теорију апсорпције. 74

73 Овде ce мора имати y виду и то да je једна страна (правно лице) унапред припремила, одштампала и предложила садржај уговора, као и да су садржину уговора другој страни објашњавала лица управо запослена код тог правног лица.

Због комбиновања правила садржаних y општим начелима и правила садржаних y посебном делу Законика о облигацијама, y науци ce овај систем који примсњујс швајцарски Федерални суд понекад назива - апсорпција са клаузулом одступања. В. Schluep, op. cil., стр. 804.

113

О. Антић, Именованн и неименовани уговори... (стр. 79-115)