Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

редбе ових уговора, с обзиром на присуство све већег броја ограничења слободе уговарања, ставило под знак питања.

6. Друга уговорна страна (физичко лице) могла би ce тако позвати, y циљу истицања неважности уговора (у целини или делимично), пре свега, на чињеницу да правна лица Fit for Success Academy Ltd, и GEM Collection Ltd., c обзиром на позитивне прописе који су на снази y Србији и Црној Гори, не могу да непосредно обављају своју регистровану делатност на територији Србије и Црне Горе. Чињеница да je друштво Fit for Success Academy Ltd. закључило уговор o налогу ca предузећем BK Business consalting d. 0.0. ca седиштем y Београду нема утицаја на немогућност оваквог пословања на територији Србије и Црне Горе. Међутим, овај je проблем отклоњиве природе, јер наведена правна лица могу уредити свој статус y складу са позитивним правом y нашој земљи. Физичко лице могло би ce, потом, позвати на начело савесности и поштења, на начело једнаке вредности давања, као и на примену добрих пословних обичаја. Фнзнчко лице би ce могло позвати и на низ посебних одредаба ЗОО: на одредбе чл. 51. н 52 (основ обавезе), члан 53 ст. 2. и 3 (побуда за закључење уговора), члан 103 (ништавост уговора због противности јавном поретку и добрим обичајима), чл. 139. и 141 (лезија, тј. прекомерно оштећење и зеленашки уговор), члан 143 (ништавност појединих одредаба општнх услова).

7. Исход спора би зависио, наравно, од исхода доказног поступка, при чему би ce нарочито морало водити рачуна о понашању уговорних страна и истраживању њихових побуда приликом закључења уговора. У ствари, ту би ce, као посебно неуралгичне, нашле две групе пптања: с једне стране, то бп бнла питања везана за постојање или непостојање пирамидалног спстема зараде, a са друге стране, поставио би ce проблем допуштености одредбе о немогућности враћања уписнине курса, и то како стоји y уговору - ни парцијално, чак и ако ce учесник курса одрекне да прими делове курса!

8. Уколико би ce доказало да je y питању пирамидални систем зараде и да je он био одлучујућа побуда за ступање y уговорни однос, онда би y већини савремених права, нарочито Европске уније, такав уговор, као споразум противан јавном поретку и добрим обичајима, био ништав. Такво решење треба усвојнти и за наше право. С друге стране, уколико и постојп могућност прогресивне зараде (а то je могућно и y систему вишестепене рекламе), али она in concrete није била одлучујућа

112

О. Антић, Имсновани и неимсновани уговори... (стр. 79-115)