Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

аката којима je извршна власт врло често преузимала функције законодавне власти, допринели су да y Југославији није постојао логички заокружен, кохерентан и усклађен правни систем. Мно гобројни прописи су били y међусобној колизији, садржали су неодговарајућа правно-техничка решења, били су непрецизни или су понекад били нестручно редиговани.

Изузетно дуги низ година сам грађанско-правни систем није био усклађен нити je био резултат хармоничног и еволутивног развоја свих његових грана. Од васкрса државе српске до данас, стицајем историјских и политичких околности, систем грађанског права je перманентно био y неком стању изградње и рушења, адаптирања и преправљања, тако да и данас, кад треба да ce приступи реформи парничне процедуре y Републнци Србији, читав корпус грађанског права je нехомогенизован, са остацима разних правних решења из различитих епоха друштвеног развоја, иако он треба да представља једну од полазних тачака за будућу реформу парннчне процедуре.

Законодавни рад y домену проиесноГ права. Закони којима je y прошлости y Југославијн регулисана цивилна парннчна процедура редовно су настајали као резултат некакве журбе и ургентне потребе да ce она нормира. Рад на припремн и доношењу свих досадашњих југословенских закона о парнпчној процедури карактерише брзина y раду на законском пројекту и захтев да ce реше различити текући, актуелни и горућн правно-политички проблеми који, по правилу, нису увек били y сфери процедуре. Врло често они су билн резултат разних друштвених околности илп су били условљени различитим разлозима и проблемима из зоне огранизационог процесног права.

Многе измене ЗПП, које су y другој Југославији током времена вршене, редовно су обављане на брзину. Углавном су вршени мањи и парцијални законодавни захвати, осим измена из 1976. године када je систем правних лекова био ревпдиран y целости. Измене и допуне овог закона углавном су биле мотивисане прагматичним разлозима и имале су различнт домет и значај. Осим оних измена које су имале за циљ усаглашавање закона са насталим уставним променама, и по правилу, биле терминолошког карактера, или којнма су коригованп новчанп пзноси y појединнм одредбама услед инфлаторних кретања или промена y монетарној сфери, све промене су редовно биле последица

206

Г. Стапкоинћ, Припремање промена Закона о парничном поступку (стр. 205-217)