Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

општег друштвеног и правно-политичког интереса да ce убрза, поједностави и појефтини поступак пружања правне заштите.

Приликом тих законодавних захвата увек ce настојало да ce нипошто не доведу y питање законитост и правна сигурност као основни постулати који обезбеђују и квалитет правне заштите грађанских субјективних права и заштиту правног поретка н да ce тим пнтервенцијама не угрози концепт парничне правне заштите грађанских субјективних права.

Поједине промене на терену парничне процедуре настајале су, међутим, независно од промена ЗПП-а. Настајале су као последица небрижљиве редакције закона из домена материјалног права или као резултат активности републичког законодавца y сферн оних грана правног система који je, y складу са тада актуелном поделом легислативне надлежности између савезне државе и њених чланнца, био овлашћен да креира правила супстандпјалног н процесног права. Зато су y домену парничне про цедуре настајала различита, нова и оригинална правна решења којима су конкретизовани основни продесни принципи на специфичан начин или којима су, y доброј мери, модификовани поједини процесни институти, као што je то био случај са посебним правплима процедуре y погледу породичноправних односа.

И поред оваквог законодавног рада, савремени ЗПП представља добар законски текст. Настао je као резултат измена и допуна ЗПП из 1956. године, који je, као што je познато, настао по узору на процесни закон Краљевине Југославије који je, настао под утицајем аустријског закона о парничном поступку из 1891. године послужио je као модел приликом нормативног регулисања парничне процедуре и y многим другим правним систешша. Законскн текст, који je био узор приликом кодификовања парничне процедуре y Краљевини Југославији, стекао je опште признање y правничком свету. Цивилна процедура Краљевине Југославије, настала под утицајем европских закона, по својим дометима, била je интегрални део европске правне културе и цивилизације.

Утицај некадашњег идеолошког система y коме je ЗПП настао y периоду друге Југославије није могао битно да утиче на његову физиономију јер су функционална ироцесна правила изван домашаја идеологије због природе самог парничног процесног односа који овај закон нормира. ЗПП je и данас један од

207

Г. Станковић, Припрсмање промена Закона о парничном поступку (стр. 205-217)