Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

У току рада на реформи парничне процедуре идеје y погледу евентуалних нових решења можда треба тражити y новелираним законима оних држава чији су процесни системи традиционално били узор нашој парничној процедури и настојати да ce избегне да ce y процесни систем унесу оне процесне установе из страних процесних система које не одговарају моделу и духу наше процедуре.

Предстојећи рад на усклађивању ЗПП са новим уставноправним решењима треба искористити за неопходне измене Закона које не зависе од материјалног права.

Промене су могућне, пре свега, y домену организационог процесног права. Једна од тих промена јесте афирмисање принципа инокосног суђења пред првостепеним судом y свим или само y појединим правним стварима (нпр. кад су y питању парнице из радних односа или које ce тичу односа родитеља и деце). To би био један од начнна да ce убрза поступак и смање трошкови државе кад je y питању судски буџет, али и један од начина да ce смање и ризпци и потенцијалне могућности да ce покрећу поступци пред Европским судом за људска права због повреде прннципа правичног суђења и права на независног судију који су могућни због садашњег начнна регрутовања судија поротника. У мањим срединама где ce познаје политичка припадност поротника, с обзиром на праксу Европског суда, то може да буде разлог за покретање поступка уколико су странка и поротник припадници исте политнчке странке.

Уколико ce прихвати концепт инокосног суђења, y целости или изузетно, требало би ревидирати многе постојеће законске одредбе - оне које ce односе на надлежност, на управљање поступком и на одлучивање.

Разуме ce, треба ce заложити и за дораду оних техничких правила поступка која отежавају н успоравају рад суда, посебно оннх која ce односе на достављање уопште и достављање y иностранству, и отворити могућност за коришћење електронске поште y поступку пред трговинским судовима кад je y питању пријем поднесака.

Треба ce, свакако, заложити за нормирање оних института који нису до сада били потпуно или су били само делимично регулисани али приликом будуће целовите процесне реформе. На те пропусте je указано y многим публикованим радовима.

216

Г. Станковић, Припремање промена Закона о парничном поступку (стр. 2U5-217)