Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

спорни поступци, карактер ванпарничних поступака. Поред то га, било би потребно да ce из будућег ЗПП изоставе одредбе ко је спадају y домен ванпарничне процедуре као што je нпр. поступак за склапање судског поравнања пре парнице, поступак за обавештавање трећег лица о парници, поступак за развод брака на основу споразума супружника.

Иако y погледу поступка за признање страних судских и арбитражних одлука y домаћој теорији и судској пракси нема дилеме о томе да je y пптању ванпарнична правна ствар, без обзира да ли ce поступак води као главнп или као адхезиони, a с обзпром на ставове појединих домаћих аутора, треба заузети и став y погледу прпроде поступка за признање страних одлука (ванпарнпчна или парнична процедура).

Исто тако, потребно je дефинитивно сагледати и проблеме којп ce тнчу јавног бележништва, као и питања која ce тичу обима нотарске функције и самог нотарског акта као јавне исправе.

Предлози. Основно питање које ce поставља приликом ревизије српске парничне процедуре јесте како приступити реформама. Рад на ревизији ЗПП, после његовог усклађивања са новпм уставним решењима, треба да ce одвија y две фазе. У првој фази треба дефинисати циљеве и правце реформе, основне принципе будуће парннчне процедуре и одредити њихов међусобни однос и отворити стручну расправу поводом ових питања. Рад на суштинској ревизији парничне процедуре претпоставља јасан концепт о читавом правном систему и систему грађанског права и јасно дефинисане правно-политичке циљеве које треба остварити и правце промена y домену процедуре које треба реализовати. У другој фази, на основу усаглашених ставова y погледу општих и суштинских питања, може ce приступити ревизији и, потом, припремљени текст преднацрта будућег закона пружити на увид и разматрање научној и стручној јавности.

Рад на реформи парничног процесног права треба да ce одвија паралелно и симултано са радом на реформи y домену материјалног права, с обзиром на његов инструментални карактер, али je, такође, потребно да ce, истовремено, припрема и реформа ванпарничног процесног права како би ce извршило адекватно разграничење парничног и ванпарничног поступка.

215

Г. Станковић, Припремашс промена Закона о парничном поступку (стр. 205-217)