Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Такође, уз постојеће случајеве y којима Врховни суд може дозволити ревизију без обзира на вредност предмета спора, требало би размотрнти и случај да Врховни суд може дозволити ревизију без обзира на вредност предмета спора и када другостепени суд преиначи првостепену пресуду.

Требало би да ce размотри могуће решење по коме одлуку о изузетној дозвољености ревизије доноси веће од пет судија, као и решење да ће ревизијски суд пресудом усвојити ревизију и преиначити побијану пресуду, ако нађе да je материјално право погрешно примењено илн да je пред другостепеним судом прекорачен тужбенп захтев, те могућност да ce одлука ревизијског суда доставља другостепеном суду и првостепеном суду који ће доставу извршити странкама.

ПОСЕБНИ ПОСТУПЦИ

ПОСТУПАК У ПРИВРЕДНИМ СПОРОВИМА

Уместо поступка y привредним споровима, ЗПП треба да пропише поступак пред трговинским судовима, па да ce правила о поступку пред трговинским судовима примењују y споровима из надлежности трговинских судова.

ПОСТУПАК У ПАРНИЦАМА ЗБОГ СМЕТАЊА ПОСЕДА

Потребно je размотрити решење по коме тужилац нема правног интереса за тужбу због сметања поседа, ако има писмене доказе на основу којих може да подигне ревиндикациону тужбу, тужбу због узнемиравања права својине.

ИЗУЗЕЋЕ

Приликом решавања питања изузећа, најважније je предвидети начине спречавања злоупотреба и њихово санкционисање. У том смислу не треба дозволити захтев за изузеће свих судија неког суда или свих судија који би могли судити y неком предмету, као ни захтев за изузеће о коме je већ одлучено или захтев који по оцени суда прикрива неки други циљ. С тим y Bean, y захтеву je потребно навести поступак поводом кога ce изузеће тражи, име и презиме судије, односно судије поротника чије

227

М. Нинковић, Поступак пред првостепеним судом (стр. 218-228)