Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ДОКАЗИВАЊЕ

ЗПП не даје одговор на питање потребног степена доказаности. Поставља ce питање за које je чињенице потребно уверење, a за које вероватноћа.

Велики број аутора који су коментарисали ЗПП сматра да je вероватноћа довољна за процесноправно релевантне чињенице, дакле за оне од којих зависи постојање процесних претпоставки, a за чињенице од којих зависи мериторна одлука о основаности тужбеног захтева, потребно je да буду утврђене са степеном уверења.

Поставља ce и питање да ли je суд тај, који, независно од држања странака, одлучује о томе да ли je стекао потребан интензитет сазнања о одређеној чињеници. Чини ce да члан 8. ЗПП, даје позитпван одговор на ово питање.

Требало би регулисати и критеријуме за слободну оцену доказа, путем дефинисања стандарда, као што су здрав разум, став просечног човека, правила логике и правила психологије.

ПРАВНИ ЛЕКОВИ

ЖАЛБА

Потребно je размотрити могућност да y поступку по жалби суд одлучује само y границама жалбених разлога, a no службеној дужности испитује једино битну повреду која ce тиче страначке способности и уредног заступања (садашњи члан 354. став 2. тачка 11), као и решење да другостепенн суд мора да одржи расправу када трећи пут одлучује о-жалби, ако je тужбени захтев остао непромењен.

Требало би размотрити и могућност да другостепени суд y поступку по жалби, ван главне расправе, сам или преко првостепеног суда спроведе извиђаје ради провере оправданости изношења нових чнњеница и доказа y жалби.

РЕВИЗИЈА

Поред постојећих разлога за нзјављивање ревизије, потребно je размотрити могућност изјављивања ревизнје y случају одузимања пословне способности.

226

М. Нинковић, Поступак пред првостепеним судом (стр. 218-228)