Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

деловати инспиративно на Богишића. За термин слијевање или сјвдињење дуга (лат. confusio [ consolidatio ], франц. la confusion [la consolidation], нем. die Vereinigung des Rechtes und der Verbindlichkeit in einer Person) Богишић y свом писму K. Војновићу каже да je такође његова творевина, 50 a о томе je расправљао и Одбор приликом првог читања нацрта Законика. 51 Грађански законик Србије (§ 910) овај институт назива спојењв дуга, a савремено законодавство сједињење обавеза (конфузија).

Богишић каже како ce не сећа да je термин отплата (као и термин доплата) сретао y правничким списима пре доношења Законика. Није га нашао ни y Вуковом речнику, али га je лично чуо y Црној Гори 52 (мада није био забележен током анкете 1873. године). 53 Како je значење лексеме отплата („оно што ce даде на рачун каква дуга, као дјелимични намир”) за њега било веома јасно, он ју je терминологизовао и уврстио y Законик.

Богишић објашњава и значење лексеме доплата, уз напомену да je и Рјечник ЈАЗУ регистровао глагол доплатити. С обзиром на значење лексеме доплата („Доплата je оно, што при намиривању рачун§ између двојице имаоник! она страна, чији je дуг према другој крупнији, даде овој, да би им ce тиме рачуни изравнали.”), по Богишићевом мишљењу она би ce могла употребљавати y финансијама и за синоним термина салдо. 54 Он je, пак, y Законик уврстио глагол доплатити, с тим што ce тај глагол јавља само y једном случају (члан 615).

За термин недостчж (именица женског рода) Богшпић каже да je нигде није срео y правној литератури са значењем које јој придаје Вук: ~1 ) оно што није достнгло, нпр. y платну, 2) поснији клас од жита y љетини”. Прво значење речи које наводи Вук, a оно je доста шнроко, Богишићу je изгледало сасвим прикладним да означи и оно што недостаје (или не достиже) при каквом плаћању. Стога je уврштена y Законик са значењем недоплаћене своте, a no Богишићевом мишљењу била je подесна и као синоним за термин дефицит y области финансија, што je већ

Маришновић 1958, 203.

51 Бојовнћ 1992, 93.

32 БоГшиић 1986, 126.

53 БоГшиић 1984, 437.

54 БоГшиић 1956, 126.

246

М. Луковић, Генеза терминологије Општега имовинског законика (стр. 229-265)