Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

98

УДК 340.5:347.72.02

CERIF: SI 14, 5144, 5155

Др

Татјана Јевремовић Петровић

Ништавост оснивања привредног друштва: упоредноправна теорија и право Европске уније

Аутор се у раду баеи проблемима ништавости осниеања привредног друштеа. У први план су истакнути разлози постојања посебног режима ништаеости осниеања у упоредноправној теорији и постојећи рестриктивни режим који је предвиђен у праву Европске уније. Осим тога, анализирани су теоријски концепти ништавости у односу на појмове ништаеости друштеа, ништавости осниеања друштеа, ништавости правног основа (оснивачког акта) и ништавости регистрације или уписа приередног друштва. Указано је на постојеће недоумице и проблеме у практичној примени могућихрешења. Нарочито је наглашено да ништаеост мора да буде крајње средство заттите интереса заинтересоеаних лица, ради чега је нужно унапређење постојећег система контроле (оснивања) приередних друштава.

Кључне речи; Ништаеост. Оснивачки акт. Оснивање. Регистрација. Контрола.

1. УВОД

Ништавост у компанијском праву разликује се значајно од општег режима ништавости у грађанском праву услед појачане потребе заштите сигурности у правном промету. 1 Тај концепт је нарочито важан у вези са оснивањем друштва. Заснива се на интересу учесника

Ауторка је ванредна професорка Правног факултета Универзитета у Београду, tatjanajp@ius.bg.ac.rs

1 Вид. у српском праву нпр. чл. 6, 13,14,33 Закона о привредним друштвима - ЗОПД, Службени гласникРС , бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014, 5/2015. Примере вид. и у немачком праву код Karsten Schmidt, „Fehlerhafle Verschrnelzung und allgemeines Verbandsrect: Eine Analyse nach geltendem und kommendem Recht“, ZGR 3/1991, 379.