Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

С друге стране, не би требало превидети чињеницу и да је Хамурабијев законик имао одшварајућу систематику, истина, не у духу савремених, али свакако у маниру оновремених схватања о начину излагања правне материје. Ако се ствари сагледају на такав начин, видеће се да и чл. 182 и чл. 179 тог законика заправо представљају део корпуса норми којима се желело обезбедити издржавање храмовских посвећеница, зависно од тога да ли су добијале мираз од својих очева или нису, како оних које су живеле при храмовима, тако и оних које су обитавале ван храмова. Чини се да у том, породичноправном, а не наследноправном контексту, тј. у смислу гаранције обезбеђења средстава за живот, а не несметаног једностраног уређивања наследноправних последица сопствене смрти, треба посматрати не само овлашћење дато свештеницама у храму бога Мардука које је у чл. 182 кодификације изражено речима да ће „велика посвећеница бога Мардука оставити свој иметак коме хоће“, већ и слично овлашћење које је у чл. 179 кодекса гарантовано посвећеницама, великим посвећеницама и секрету женама тако ,да свој иметак могу дати коме год зажеле“. Разлог због кога је у законику посвећена посебна пажња Мардуковим свештеницама треба тражити не само у чињеници да су те посвећенице биле жене вишег друштвеног статуса које су уживале велики углед због посла којим су се бавиле, већ и зато што је Мардук био врховно, аутентично вавилонско божанство које је потисиуло она стара и коме је и законски требало прибавити ауторитет.

ЛИТЕРАТУРА (REFERENCES)

Albert, G., La liberte de tester, Paris - .Angers 1895.

Аличић, C., ,ДПта Faj није рекао o форми тестамента per aes et libram“, Зборник радова Правног факултета у Новом Саду 2/2006. (Alicic, S., „Sta Gaj nije rekao o formi testamenta per aes et libram“, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu 2/2006)

.Antic, O. 8., Sloboda zavestanja i nuzni deo, doktorska disertacija, Beogradu 1983. (daktilografisano).

Avramovic, S., Evolucija slobode testiranja u antickom grckom pravu, doktorska disertacija, Beograd 1981 - (daktilografisano).

Аврамовић, C., Станимировић, 8., Упоредна правна традиција, Београд 2015. (Avramovic, S., Stanimirovic, S., Uporedna pravna tradicija, Beograd 2015)

147

Милош Станковић (стр. 124-152)