Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

- очигледно решавале слична питања на сличан начин (са или без међусобног додира). До фактичког сусрета те две традиције је дошло у време Латинског царства, када је Византија пала под власт западних освајача током четвртог Крсташког похода (1204—1261. године). Да ли је тај додир и у таквим околностима оставио неког трага на правна гледишта и установе на западне освајаче или обрнуто, може се само нагађати, с обзиром на то да поуздани извори недостају и отуд се у литератури о том питању аутори нерадо изјашњавају. 25

Ток историјских околности је био такав да је пропашћу Византије и њеним падом под турску власт византијска нотаријална традиција замрла, мада је као Феникс оживела после ослобођења од Турака у XIX веку у модернизованом облику латинског иотаријата, али под старим византијским називом симвулографа. С друге стране, француски - латински тип нотаријата је имао јасан и непрекинути континуитет. Иако је и он имао успоне и падове, нарочито у време Француске револуције, латински тип нотаријата је коначно прецизно уређен чувеним Наполеоновим законом из 1803. године. Та легислатива чини срж савременог латинског нотаријата и у тој форми се наметнуо као један од најпопуларнијих модела јавног бележништва, постајући расадник за многе правне системе у савременим европским државама са континенталноправном традицијом. Боље познавање историјске укорењености, вредности и корисности установе латинског нотаријата у вишевековном процесу развитка правних система, могло би допринети одбрани ове древне јавне службе од све снажнијих настојања да се сужава надлежност нотара, да се ова професија либерализује и у крајњој линији англосаксонизује. Тиме би био угрожен не само идентитет ове професије, већ и идентитет целе континенталноправне традиције.

ЛИТЕРАТУРА (REFERENCES)

Amelloti, М., Costamagna, G., A lie origini del notariato italiano, Roma 1975

Аврамовић C., ,Дравноисторијски аспекти нотаријата“ Јавнобележничко право (прир. Д. Хибер), Београд 2005. (Avramovic S., ,Дгалто istorijski aspekti notaryata“, Javnobeleznicko pravo (prir. D. Hiber), Beograd 2005)

Аврамовић C., Станимировић 8., Упоредна правна традиција, Београд 2015. (Avramovic S., StanimiroAdc V., Uporedna pravna tradicija, Beograd 2015)

25 Helen Saradi-Mendelovici, ;r A History of the Greek Notarial System“, Handbuch zur Geschichte des Notariats der europdischen Traditionen (ed. Mathias Schmoekkel, Werner Schubert), Nomos, Baden-Baden 2009, 523-558.

164

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017