Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

3. МЕСТО СПОРАЗУМА О ЗАШТИТИ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА У ПРАВНОМ ПОРЕТКУ ЕВРОПСКЕ УНИШ

У унутрашњим правима држава чланица место и природа споразума о заштити страних инвестиција регулисани су уставним одредбама о потврђеним међународним уговорима. 20 Осим унутрашњих прописа, на место и значај БИТ-ова утичу и два општа начела из права ЕУ: начело лојалности и начело примата права ЕУ у односу на национална права.

Према начелу лојалности државе чланице су преузеле обавезу и да „...у пуном узајамном поштовању, помажу једни другима у испуњавању задатака који произилазе из Уговора“ и да „...предузму мере које су неопходне да би се обезбедило испуњење обавеза које произилазе из Уговора или из аката институција Уније“. 21

Према начелу примата или супериор ности, право ЕУ има већу правну снагу од националних права држава чланица и, у случају сукоба, национални судови су дужни да примене прописе ЕУ, а да по страни оставе национална правила. Из тога произилази и да БИТови, као међународни споразуми и делови унутрашњег права, не смеју бити у колизији са правом ЕУ. 22 У том смислу ваља разумети и тумачити одредбе чл. 351(2) УФЕУ и обавезу држава чланица да раније споразуме (и БИТ-ове) ускладе са правом ЕУ Како о усклађености националних права са правом ЕУ, у поступку тумачења и одлучивања о претходном питању, одлучује Суд правде ЕУ, намеће се логичан закључак да Суд правде има последњу реч и у погледу тумачења БИТ-ова.

У праву ЕУ се ти споразуми у принципу сматрају „туђим“, али не и „ирелевантним из перспективе права ЕУ“ 23 јер их није закључила ЕУ, већ државе чланице. У генералном смислу, међународни уговори у које спадају и БИТ-ови, у хијерархији извора у праву ЕУ налазе се између секундарних и примарних извора права. 24 Након што су Лисабонским споразумом државе чланице на ЕУ пренеле надлежности

20 Вид. Rudolf Dolzei; „The Impact of International investment treaties on Domestic Administrative Law“, http://www.iilj.org/wp-content/uploads/2016/08/Dolzer-TheImpact- of-International-Investment- Treaties-on-D om estic -A dm inistrative-Law-2005. pdf 24. јун 2017.

21 Вид. чл. 4(3) УЕУ

22 У овом смислу и Wenh.ua Shan, Sheng Zhang, „The Treaty of Lisbon: Half Way toward a Common Investment Policy“, The European Journal of International Law 21, 4/2010, 1049-1073, 1954, тумаче одлуке Суда y предмету прогив Финске.

23 Allan Rosas, „The Status in EU Law of International Agreements Concluded by EU Member States '\Fordham International Law Journal 34(5)/2011, 1304.

24 Радован Вукадиновић, Јелена Вукадиновић Марковић, Уеод у институције и право Европске уније, Крагујевац 2016, 114-116.

56

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017