Arhiv UNS — Crkveni listovi

рода на свету овом ! „Ко благује, све се ■ јко злопати, тај све горе страда.* жШГН Од ове последње судбе није ни твоја боља, роде мој! Пуних пет векова како дочекујеш твоје нове године, пуних пет векова како све желиш и бољем се над. ш, па ти си један на свету само, који и данас трпиш и ст г адаш. : Па кад си до сад, кроз пуних пет векова пр~варен остао у жељи и нади својој, није ни чудо, што се данас и надаш и зебеш у неизвеспооти, шта ће ти донети ова нова година твоја! да ли ће се у њој испунати нада и праведна жеља твоја ? Пудан је овај свет, па чудне су и лрилике у свету! У великом колу светоке позорнице сваки себи и према себи пријатеља тражи ; велики народн имају и велике пријатеље; а ти си мален и немоћан, роде мој! па те се велики одмећу као недостојног за живот људски. Кроз дуге векове, а у дугом страдању твом постао си као сироче, које се на страну повлачи од свачијег туђег погледа, које нигде никога свога на свету нема, до себе самог и бога јединога! Па куд би више кад ти је Бог помоћник и уздање твоје? „Не надјејтесја на књази, в них же њест спасенија.* Благо човеку, благо и народу, који верује у бога и узда се у помоћ његову. Коме је бог пријатељ, таЈ није без пријатеља; коме је бог отац, тај није сироче. Србине брате! погледај к небу горе, а са вером на бога и уздањем на помоћ његову, па ће ти та вера твоја донети божија благослова. Са вером на бога и са поуздањем у помоћ божију пригрли свету цркву и науку њену као остварену мисао божију; јер бог ти је 'отац на небу, а света црква мајка на земљи, која те је при доласку на свет прва дочекала на своје руке, окупала те тајном светог крштења, увела те у царство божије благодати и приказала те на својим рукама богу оцу, као залог своје вере, љубави, и наде. Света црква, та мајка твоја, једина ти је верна сапутница била на стази живота твог, коБеков^-г'^Љ.зај 1 едно трпел- *иуке, је тешида и храбрила надоп на лешпи аш -б I будућност, те под њеним мајчиним слободније дисао, кад си се год иоз слободе твоје осећао. Не одмећи се свете цркве, не презири ту

мајку твоју и не изсмевај лакоумно оно, што се „божије, свето к назвало. Гријота је увредити мајку ; сузе мајчине до неба допиру; бог сваку њену сузу прима, сваку кривду казни без милости. Искуство кроз пуних пег векова црпљено у народном понижењу твом нек ти је свети савет и наук : да је бог силан и доотижан ; да неверног, ма бао најоилиији, са висине доле руши и обара, а взрнога, ма слаб и немо Кан био, из ништа подиже и чуда ствара. Не клони дакле духом у жељи и нади својој, него веруЈ бога и уздај се у помоћ. ње»ову, алн допринеси и ти од своје стране својом умн »м снагом, својом узајмно ч слогом и љубави, да се коло н твоје среће што брж ј окрене, да се што пре и твоја срећа на тебе озмене. Јаки, и силни боже! Теби данас из дубљине душе благодаримо, што си нао под твојим окриљем превео живе и здраве из старе у нову годину. Од твоје свете воље зависи наш живот и наша будућноог. Изли боже ! богату милоот твоју на нас у овој новој Ми у тебе једног верујемо, у твоју се боже! помоћ уздамо, па се теби једном и данас молимо: благослови нам нову годину, да нам она буде сретна и напредна, благослови и нас све у овој новој години, утврди нас у вери према теби и љубави према светој цркви и светој науци њеној, одржи нас све у лепој братској слози и љубави. Смилуј се боже! и на браћу нашу, која у ропотву пиште, призивајући у помоћ свето име твоје. Иомози им ти у тешкој беди и невољи и учини твојим слегим свемогућством, да и њима сине сунце људске слободе, лепше среће и лепшег живота, те да могу и они с нама заједно слободније и радостније, мирније и спокојније славити и хвалом узносити свето име твоје, од ca rt , па довека ! Амин.

ЛИСТАК

БОГ.

„Није Бога“ безужан У свом срцу вели; Ал’ нек само погледа, Ко Њег’ виђет’ жели: Зв’језде, сунце и мјесец, Свмљу, самог себе, Да д’ тад не пе покликнут’ „Јест, ја виђу Тебе ! „0, превјечна битности, Непостижно славна, У пречудним дјелима Поњатна и јавна „Овој умној сатвари, Границама спетој, Која с’ зове човјеком У дуптности светој; „Која л’ само дрвава Онда порећ’ Тебе, Кад јој пуког лудила Мрак крије и себе.

~Ал’ kom здравог разума Луча памет зари, Тебе дивно прозире У најмањој твари. Био јеси, и бићепг Безвремено свеђе; Једнак’, и сад, и после, Ка’ што с’ био пређе. „Безпредјелно могућан, Непостижно чудан; У богатству милости Нигда неоскудан „Најсвјесније праведан, Пред којим се зрца Тајна и најскровнија Помисла и срца, „Неизречни створитељ Свег и сваког створа, Што га на и у себи Држи земна кора, „Они д’ тисућ’ тисућа Огромни тјелеса, Што се зрачно блистају Но своду небеса.

ДА Л’ БАДЊАК ИЛИ ЈЕЛКА?

24 бр. ового.': !IЦњега тр еВ oна и има на crn. 379 г х ~ Ловалга а »Невена.’ л " У овој пеоми на3Lnnнашвелики neoHiac бадњак јелком. Колико се сећам чини ми ce још лане је неко у „Невену* назвао бадњакјелком и предложио да се од оада

2

:ШЕ“.

Бр. 1.