Arhiv UNS — Crkveni listovi

Календар за мјесец Јул.

1. Врачеви Кузман и Дамјан браћа, родом Римљани, живјели су y Ш вијеку. 3. Полагање хаљине богородичине за вријеме цара Лава великог године 458. у влахернском храму Матере Божије, који је храм подигао имперахор Маркијан и Пулхернја у Цариграду, камо је донесена из Палесхине. 3 Мученик Јакинха, уморенглађу оддара Трајана. 1. Св. Андрпја архиепископ крихски, живио y VII вијеку за вријеме цара Константина IV. Погоната. Присуствовао је као архиђакон на VI вас. сабору. Саставио је многе каноне и пјесме црквене, као и велики канон, што се noju у четвртак пете недјеље вел. поста. Св. Марта. мати св. Симеона дивногорца (из VI в.}. 5. Атанаспје ахонски (f 980. r.}. Мученица Ана. - ®. Сисој велнки. «. Препод. Тоша, као испосник живко је на гори Малеји, источном окрајку rope ахонске. 8. Велмуч. Пр окоп и j е посхрадао у Ш вијеку за вријеме цара Диоклецијана. —Í). Свшхмуч. Панкрахије, епископ хавроменијски, ученик ап. Пехра. B®. 45 мученпка у Никопољу посхрадаху од Ликшшја год. 309. 11. Мчца ЈеФимија посхрадала за Дноклецијанова гонења. 13. Мчници Прокле и Иларије посхрадаху за вријемецара Трајана. 13. Други сабор арханђела Гаврила. На дан другога саборау чаех, , арханђела Гаврила спомињу се и прослављају се сва чудесна његова јављења, као говјесника хајне ваплоћења Сина Божијег за спасење свијеха. 11. Апосх. Аки# ла (Рим. 16, 3; Дјел. ап. 18, 2) био епископ у Ираклеји; проповиједао је Рнјеч Бо- 4 жију у Малој Азији и Ахаји. 15. Муч. Кирик и Јулиха посхрадаху за вријеме Диоклецијанова гоњења.

Из црквенога правила.

Недјеља 5. Јул. в. Влада глас IV. На Лихургији: Апосхол, Римљ. зач. 103. Еванђеље од Махеја, зач. 28.; о бијеснима. Недјља в. Недјеља свехих Охаца. Јул. 13. У ову недјељу св. 0таца црква свршава спомен првих шесх васионских сабора. Влада глас V. На Лихургији: блажена окхоиха на4, и отаца, пјесма З.,на4, По входу: хропар васкрсан, и оцевима, кондак васкрсан; слава, оцевима и ниње, храма богородице или предсхахелвство xpicxíaHx,. Прокимен гласа. Апосхол, Римљ. зач. 110 , за хијем: Јевр. зач. 334. Еванђеље од Махеја, зач. 29.: о узехом болеснику, и за хијем: Еванђеље од Јована, зач.: 56.

292

Излази половином и концем сваког мјеееца по схаром календару на чихавом хабаву ведике 8-не. 13а Ауехро-Угарску: За Србију: На цијелу годину Фор. 3; - На цијелу годину 8 динара „ пода годиие „ 1:50 „ пола године 4 „ Писма за уреднишхво шаљу се Уреднишхву, а прехплаха и осхале нарудбине Админисхрацији „Истине“ у Задар. Из Краљевине Србије прима прехплаху књижара Велимира Валожића у Биограду. Уредник: ПроФ. ЈОВАН ВУЧКОВИЋ. Печахша Ив. Водицке