Arhiv UNS — Kultura

29. Ухвате негди Циганина у крађи, и дођу три сведока који ће против њега да сведоче. Судија кад га је испитивао, да ли је он ово или оно зло учинио, он је непрестано говорио да није и да не зна ништа о томе. За тим му је судија показао сведоке и рече: Како ти то велиш да ниси ида не знаш ништа, кад ево три сведока који су те видели да си баш ти крао и карао и који хоће то против тебе и да посведоче. Циганин се мало поплаши, али се брзо тргне, промисли се мало па онда рече: Добро, господине, кад ви велите да ова тројица хо&е да сведоче против мене и кажу да су видели кад сам ја крао, а ја ћу вам довести читаво село које ће сведочитп, да нису виделн да сам Ја што украо. Сад вас господине, ево питам, коме Ке се вмше веровати или овој тројици што сведоче да су видили, или целом селу који ннсу видили ?

30. У спахилуку код једног грофа била су три Цигашша за њихова зла дела у тамницу бачена. Баш у нсто време наврзао се туда неки курјак који је у истом селу грдне штете начинио, Сваку ноћ су излазили наоружани сељанк у потеру за курјаком, али га никад нису могли стићи ни убити. Гроф жалећи своје поданике, намисли да употреби ову прилику и да пусти она три Цигана у потеру за курјаком. Што Је намислио то Је и учинио. Даде к себи ову тројицу довести, и разложм нм целу ствар шта Је и како Је. бва три Циганина то вече лепо се наоружаЈу и пођу за кур Јаком у потеру кога сретно стигну и убиЈу, па га онда донесу грофу у двор и замоле га да нм сада њихову казну опрости и да их пусти на слободу. Гроф у први мах почео се предомишљати, али за тим рече им: Добро дакле, коЈи ми најбоље од вас троЈице уме што укратко приповедати о томе кур Јаку, онога ћу пустити на слободу и нећу га каштиговати. Цигани чувши то, ставе се у ред и први отпоче овако: Ја мислим, господине, да Је овај кур Јак у своме животу више пресна меса појео него ли печена. Други опет рече : Господине! Ја мислим да ]е овај кур Јак у своме животу много више пешачио него Што се на стакленим каруцама возио. Трећи опет на то дода : А ја, господкне, мислим, да оваЈ кур Јак није у свом животу никад већу бољу претрпио од ове данас док ниЈе угинуо. Гроф се сада слатко насмеЈе досетљивости циганскоЈ и отпусти их сву троЈкцу.

31. Некаквог рапавог а при том Још и ћосавог човека непрестано Је жена Једила и исмеЈавала за што Је тако ружаи и за што нема бркова. Ч«век, да би добио бркове, он Је

13