Arhiv UNS — Kultura

81. 0 фашанкама, кад курјаци највише нападају на села, изумио је прост народ, као бајаги неку враџбину да их у око доба не зове више курјацима него зверовима само да би им се што више умилио, да га ови тако јако не пустоше. У то исто доба ишао је један циганин кроз шуму, па у своме путу сретне шумара који се такођер зваше курјак, али овај по народном обичају, не смеде га назвати курјаком, него рече: Добар дан господар звере. Овај се нађе на то увређен, застане мало и погледи га па му онда рече: Зар ти, циганине не знаш како се ја зовем, него ваљда хоћеш да ми се ругаш ? На то му циганин рече, како је чуо од народа, да се у ово доба године не сме та реч курјак употребљавати, па зато га је и он у место курјака звером назвао. На то се овај насмеје и крене својим путем даље, а циганин такођер опет окрене својим путем смешећи се.

82. Осуде једног циганика на смрт; али тако, да он сам себи изабере смрт коју ои воле. Кад је то циганин чуо, а он поскочи од радости и рече к судкјама: Господо моја ја бих најволко природном смрћу да умрем. Чувши ово судије насмеше се његовом последњем захтевању и опросте му живот.

83. Некакав циганин који је дуже времена код једног господара служио и непрестако га подкрадао, каже му једном приликом господар, од сад чим га први пут у крађи ухвати да ће га одмах отпустити. Тако не прође дуго времена, а циганину се опет случајно прелепи нешто за длан при чему га одмах господар ухвати, и каже му, да од данас тражи себи другог господара, јер га он више не може требати. Цкганин већ видећи шта му треба чинити, отиде најпре код једног чизмара, па онда код другог, и код обојице наручи по пар кордованских чизама, првоме заповеди да му их још оно вече зготови, а другоме опет заповеди за сутра у јутро. Кад је први до у вече свршио чизме, он му их одма донесе на пробу. Лукави циганин обује десну чизму, а обује и леву и обе му стајаше добро, али он каже мајстору, да га лева нешто жуљи нека је понесе кући, па нека је удари на калуп и мало прошкри а тако исто казао је опет оном другом мајстору што му је чизме доеео да га опет десна чизма жуљи, те тако он зглави један пар лепих кордованских чизама, па покупи своје андрбуље и отиде кз те вароши. У јутро баш се тако десило, да су оба чизмара заједно дошла и донели један леву

Цагаиски свет

3

33