Arhiv UNS — Kultura

а други десну чизму но кад чуше да је циганин одлизао, у мало што се не потукоше међу собом. Господар кад је чуо њихову свађу, исплати сваком своје и одпусти их.

84. Ишао некакав циганин за једним господином и молио га непрестако да му иешто удели, а овај га није хтео ни гледати. Кад се циганину већ досадило бадава говорити, а он се на један мах као бесомучаи нродере и рече: Удели господару, јер ћу сад учинити оно што још никад нисам волео. Госиодар се на ову циганску вику окрене и пружи му неколико новчића, па га онда запита а шта си ти то наумио чинити. Циганин му на то одговори: Та господару кад ми неби ннко ништа уделио, онда би морао ићи да радим. Ето то сам наумио учинити.

85. Један циганин лутајући којекуда наиђе негди у хладу на једног занатлијског момка који је спавао и поред кога је лежала торба са хаљинама и мало јела. Циганин видећи овога где спава полако зграби торбу и умакне с њоме у оближњу варош да прода хаљине. Али после кратког времена пробуди се онај момак и кад је видео да му нема торбе он скочи као бесомучан у потеру за циганином па баш кад |е овај хтео да прода нешто од хаљина, али дође момак са једним полицајем ухвате циганина и отерају па затворе. Сутра дан кад су га извели на суд, запита га судија како је он емео украсти од овога момка торбу с хаљинама. Циганин се почме свакојако изговарати а најпосле рече: Ја нисам његову торбу украо, кего сам је поред њега нашао, па сад ево хоћу лепо да му је и повратим па да се као људи помиримо. Судија се сад насмеје циганину и отпусти га без икакве каштиге, али му уједно и то каже, да други пут кад вмди на путу кога да спава и какву торбу поред њега да лежи, нека је не дира него лепо својим путем нека оде па кад се онај пробуди он ће лепо своју ствар наћи, а ако још један пут буде оптужен због крађе, да ће бити двоструко кажњен.

86. Запита један циганин пона: Господине кад сте ви свечар, и кад ви частите ваше госте ? А попа му одговори: Зашто ти то циганине питаш ?—Та ја сам рад све новости по свету да знам.

34