Arhiv UNS — Kultura

Је батине осудио стане се чудити његовом смеју, па га заиита: За што се ти море смејеш ? А циганин му одговори г Ја презирем сваког онога што за моји леђи стоји.

99. Један циганин војник, који је већ више пута из воЈничке службе побегао, га једном на вешала, па кад је већ висио, у један мах измакне му се штрањка, а џелат потрчи да му је намести и рече: О до сто врага, и то мјГ се још никад није десило. На то му циганин прихвати реч: Богме баш ни мени се то није још никад десило..

100. Господин један који је имао кочијаша запита га једном да ли би он био вољан да путује с њим макар он куда ишао по свету. Циганин одмах радосно скочи и рече му, да хоће, па макар и у пакао. На то га господар запитао како би он могао и у пакао отићи кад је тамо јако врућина, а циганин му рече, да њему не би бшш врућина за то, јер би га он само до пакла на коли довести морао, па док би ви ишли унутра, дотле би ја на пољу морао чувати кола и на вас чекати, док ви не дођете, па ето видите да имам право, што велим да мени не би ни иајмање била врућина.

101. Служио је неки циганин код једног господара, мг. му се поче улагивати и приповедати му, како је он путовао преко неке врло високе планине, па у један мах посрне и падне у неку јаругу, која је читаву миљу дубока била и док се скотрљао у њу, морао се 2413 пута окренути па још ка томе имао сам код себе 36 чашица и на срећу није се од ових баш ни једна разбила. Кад га је господар све ово лепо саслушао, онда га запита откуда он то све зна ? да је та јаруга била тако дубока и да се он толико ш толико пута морао окренути, док је до дна дошао. —■ Циганин му на то одговори : Е, тако, лепо док сам се котрљао, ја сам непрестано бројао.

102. Лутајући два беспослена циганина по сокаци једне вароши, где је баш онда вашар био, па тако прођу поред једне куће и чују где неки господар даје своме слузи два сребрна талира и шаље га на вашар да му нешто за њих купи па му још и то рече, мети новце најбоље у уста.

38